В США вчені почали випробування вакцини від раку

5 лет назад 0

У США вчені почали випробування вакцини, яка може запобігти виникненню раку або загальмувати його розвиток. Дослідження веде Стівен Джонсон разом з колегами з Університету штату Арізона протягом 10 років.

"Пухлини у собак розвиваються раптово, в результаті старості, дуже схоже на те, як це відбувається у людей", – зазначив учений, передає CNN.

Нещодавно команда Джонсона почала клінічні випробування для перевірки вакцини проти раку на 800 собаках. В ході дослідження буде визначено, чи може препарат затримати або запобігти виникненню пухлини.

Вакцину будуть вводити здоровим собакам, а потім спостерігати за ними кілька років. Побачити, чи діє препарат, можна буде через три-п'ять років.

Відзначається, що більшість експертів з онкології вважають, що створення вакцини, яка запобігала б утворенню пухлин, як щеплення від грипу, практично неможливо: справа в тому, що різні види раку по-різному поводяться на молекулярному рівні.

"Вони можуть мати рацію, але, якщо ймовірність того, що вакцина спрацює, становить хоча б 10%, я не бачу причин, з яких ми не повинні використовувати цей шанс", — додав Джонсон.

Як зазначив дослідник, якщо випробування пройдуть успішно, подібну вакцину можна буде створити і для людей.