В Україні знову зареєстровано випадок правця

7 лет назад 0

Правець, важку інфекційну хворобу, яка часто призводить до смерті чи інвалідності, знову зафіксовано в Україні. Цього разу захворіла 3-річна дівчинка з міста Новояворівськ Львівської області, зараз лікарі борються за її життя. Як повідомляє МОЗ, це вже п’ятий випадок правцю в нашій країні за рік, і жоден із хворих не був вакцинованим від недуги. Не є виключенням і остання хвора, яка теж не була щеплена, пише Здоров-Инфо.

Правець є надзвичайно небезпечним захворюванням, збудник якого – бактерія Clostridium tetani. Смертність від нього сягає показника у 50%. Дана бактерія найбільше активізується влітку, оптимальна для неї температура – 37С. Найчастіше людина інфікується через рану, тому особливо обачними треба бути дітям, працівникам сільського господарства, під час польових робіт. Правець передається до людей від заражених пташок, тварин, хворої людини: через їх випорожнення інфекція потрапляє до ґрунту та інших елементів навколишнього середовища. Заразитися можна у результаті механічних пошкоджень шкіри та слизових, а також отримавши опік.

Симптоми правцю проявляються через 1-2 тижні після зараження. До них належать:

  • Біль та здригання, напруження в області рани.
  • Судомне сіпання жувальних м’язів, мимовільні мімічні скорочення.
  • Сардонічна посмішка: опущення куточків рота, підняття брів, неконтрольована та неприродна посмішка, дивитися на людину страшно.
  • Головний біль, пітливість, слабкість.
  • Спазм кінцівок та м’язів спини.
  • Різке підвищення тонусу (ригідність) м’язів потилиці, біль в її області.
  • Спазм м’язів глотки, через що людині важко, а інколи просто неможливо дихати.
  • Ригідність м’язів усього тіла, постійні та вкрай болючі судоми (характерно для останніх стадій розвитку хвороби).

Через описані вище симптоми хворому важко дихати, ковтати, у нього порушується функція сечовипускання, дефекації, порушується серцева діяльність. Це все часто призводить до смерті.

Слід розуміти, що наразі в Україні є велика проблема з наявністю у медичних закладах сироватки проти правця. Тож єдиним реальним захистом від хвороби є вакцинація. Її рекомендовано проводити тричі впродовж першого року життя дитини, потім робити ревакцинацію в півтора, шість та шістнадцять років і кожні 10 років до кінця життя. У МОЗ стверджують, що нині всі необхідні вакцини є в Україні, тож слід подбати про свою безпеку та безпеку власних дітей.