Вчені придумали, як перестати боятися павуків

5 лет назад 0

Медики запропонували незвичний спосіб для лікування арахнофобії. Нове дослідження Медичної школи Брайтона і Сассекса (BSMS), присвячене створенню методик по позбавленню від фобій, виявило, що серцебиття дозволяє справлятися з ірраціональним страхом павукiв.

Фобії часто супроводжуються інтенсивною тривогою на конкретний подразник або ситуацію. Зазвичай лікування включає регулярний і тривалий контакт з джерелом страху. В даному клінічному дослідженні комп’ютеризована терапія для лікування фобії павуків поєднувалася з вимірами серцевих скорочень.

Пацієнтів розділили на три групи: першій — демонстрували зображення павуків в момент серцевого скорочення; другій — в інтервалах між ударами серця; третій — випадковим чином. І хоча терапія справила позитивний вплив на всіх учасників лікування, найбільший прогрес спостерігався у людей, яким демонстрували знімки в момент удару серця, зокрема зниження страху і тривоги, а також скорочення фізіологічних реакцій на павуків. Слід зазначити, що поліпшення багато в чому залежали від того, як чуйно пацієнти відчувають власне серцебиття.

“У багатьох із нас є фобії: ми можемо боятися павуків, клоунів чи навіть їжі. Однак наша робота показує, що те, як ми реагуємо на страхи, може залежати від того, бачимо ми їх у той час, коли наше серце б’ється чи в інтервалі”, — заявляв глава дослідження Хьюго Крічлі