Виборцям – про вибори. Про місце голосування

3 года назад 0

Ми продовжуємо розповідати про те як і де можна проголосувати під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня.
Нагадуємо, що цього року як ніколи важливо побачити кожного з вас на виборчій дільниці, адже кожен голос буде на «вагу золота». Причин тому багато, вони різні, про них ми говоримо окремо, а у цій добірці даємо відповідні на більш поширені питання.
Чи насправді якщо людина живе за місцем реєстрації, то це автоматично гарантує голосування на виборах?
Так, теоретично це насправді так, адже якщо ви не змінювали адресу для голосування, то вона та сама, що й минулого року. Втім, не буде зайвим цю інформацію перевірити.
Для цього у вас є два шляхи: перший – зайти до «Кабінету виборця» на сайті www.drv.gov.ua, або за прямим посиланням на https://www.drv.gov.ua/ords/svc/f?p=111:2:12494793229449. Дайте відповіді на запитання, і ви отримаєте відповідну інформацію.
Звертаємо увагу, що Вам треба мати електронну пошту, адже саме на неї надійде спочатку код, яким ви маєте підтвердити запит інформації, а потім на неї надійде відповідь такого змісту: «Виборець з вказаними ідентифікаційними даними присутній в Державному реєстрі виборців. Виборча дільниця, що утворена на постійній основі…» і далі детальна інформація про місце розташування Вашої дільниці.
Другий варіант перевірки можна зробити безпосередньо відвідавши відділ ведення ДРВ за місцем реєстрації.
Перед тим як йти, краще зателефонувати. У зв’язку із коронавірусом далеко не всі центри працюють з виборцями особисто.
Ще два дні тому себе можна було перевірити на виборчий дільниці, сьогодні такої можливості вже немає. Вже сьогодні – завтра дільничні комісії отримують остаточні списки виборців.
Що робити тим, хто бажає голосувати вдома?
Тут слід зазначити, що є дві підстави голосувати вдома.
Перша. Дома голосують особи які постійно не здатні самостійно пересуватися ( НСП ). Щодо них, то проти їх прізвищ у реєстрі є відповідна позначка – НСП .
Якщо Ви маєте таку позначку, то не пізніше як за 10 днів до дня голосування Вам мало надійти іменне запрошення з повідомленням, що Вам буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. У день голосування чекайте на членів виборчої комісії і не треба подавати будь-яких додаткових заяв.
Що робити, якщо запрошення не надійшло? Звернутися до дільничної виборчої комісії (ДВК) або безпосередньо до органу ведення ДРВ із заявою про уточнення попереднього списку виборців. Це слід було зробити не пізніше як за п'ять днів до дня голосування.
Якщо ви маєте позначку НСП, але з якихось причин бажаєте проголосувати на дільниці?
Не пізніше як до 12.00 24 жовтня, 2020 року, подати до ДВК самостійно, поштою, через третіх осіб заяву про те, що Ви будете голосувати на дільниці.
Якщо позначки НСП немає, але ви не можете прийти на виборчу дільницю у зв’язку з інвалідністю, за віком чи станом здоров’я?
Слід подати до ДВК поштою або через інших осіб власноруч написану заяву та довідку медичної установи про стан здоров’я . Зробити це слід не пізніше ніж як до 20-ї години, 23 жовтня 2020 року. Довідка обов’язкова умова.
Якщо Ви на самоізоляції?
Цього року Ви маєте право проголосувати вдома, якщо на день голосування ви будете знаходитися за місцем перебування, яке буде офіційно засвідчене як місце знаходження «На самоізоляції», у зв’язку із карантином. В такому випадку Вам слід не пізніше як до 20 години, останньої п’ятниці перед днем голосування (23 жовтня, 2020 року) подати заяву до ДВК (через уповноважених осіб). Довідка медичного закладу є обов’язковою.
Якщо Ви будете знаходитися у стаціонарі лікарняного закладу?
Вас буде включено у списки для голосування «за місцем перебування» на спецдільниці, яка буде утворена на території відповідного лікарняного закладу. Голосування на місцевих виборах має певні обмеження. Якщо Ви будете знаходитися за межами певних округів (скажімо по виборах депутатів до селищної або сільської ради), то голосувати ви зможете лише за кандидатів у депутати до районної та обласної рад. Якщо Ви будете знаходитися за межами відповідного округ щодо виборі у районну раду, то зможете проголосувати тільки за депутатів обласної ради. Якщо ж ви будете у лікарні у іншій області, то участь у місцевих виборах Ви не братимете.
ПАМЯТАЙТЕ!
Якщо Ви внесені до витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування (вдома, в лікарні тощо), але прибудете на дільницю після того, як члени виборчої комісії вирушили для організації голосування виборців за місцем перебування, то вам не видадуть бюлетенів, поки не повернуться ці члени комісії і не підтвердять, що ви не проголосували за місцем перебування.
Якщо Ви голосуєте за місцем перебування , Ви не можете відмовити в присутності під час проведення голосування членам комісії, які проводять голосування, а також офіційним спостерігачам, кандидатам, уповноваженим та довіреним особам. У разі відмови допустити зазначених осіб у приміщення Вам не дозволять голосувати за місцем перебування.
Ви заповнюєте виборчі бюлетені особисто , зберігаючи таємницю голосування.
Член вашої сім’ї або особа, яка здійснює догляд (але не члени комісії або офіційні особи), має право бути присутніми під час голосування, допомогти заповнити виборчий бюлетень та вкинути його у виборчу скриньку, якщо Ви не можете самостійно виконати ці дії у зв’язку зі станом здоров’я.
Під час голосування за місцем перебування Ви не маєте права отримувати інший виборчий бюлетень, якщо припустилися помилки, на відміну від виборців, які голосують на дільниці.
Не забудьте!
Вас чекатимуть на виборчих дільницях 25 жовтня, з 8.00 до 20.00.
Ваш голос важливий як ніколи! Зробіть правильний вибір!
Сергій ОСОЛОДКІН