Відома херсонська художниця-гример відсвяткувала 85-річний ювілей

4 года назад 0

27 серпня херсонській художниці з гриму Ларисi Тепляковiй виповнилось 85 рокiв. 39 з них вона створює театральнi образи акторiв вiд перуки до гриму. У Херсонському обласному театрi iм. Кулiша цього дня привiтали одну з найстарших працiвниць закладу, передає Суспільне Херсон.

Лариса Теплякова розповіла, що у її родині малювали всі. Творча атмосфера в дитинстві обумовила вибір професії. На початку своєї кар’єри жінка працювала у театрі в Ризі, і ось уже чотири десятиліття працює в Херсонському. За її словами, він один із найкращих в Україні.

"Я завжди, коли дивилася фільми чи вистави і бачила акторів у різних ролях, завжди дивувалася – як це вони перевтілюються. Як вони змінюють свої обличчя. Я розуміла, що це –грим. Щоб його навчитися створювати – потрібно було здавати екзамен з малюнку. Із всіх театральних спеціальностей мені найбільше подобалася ось ця. Сьогодні матеріали для гриму досить дорогі – 400 гривень коробка, тому простий грим може зробити і сам актор, а складний, національний, наприклад, — тут потрібен гример", — розповіла жінка.

Сама Лариса Теплякова під час вистав залишається за лаштунками, та її роботу бачить глядач, — говорить жінка. Вона власноруч робить перуки, а на людському обличчі може намалювати будь-який портрет. Найцікавіше – створювати вікові образи, коли молоду людину потрібно перевтілити у стару, — говорить Лариса Миколаївна.

У перерві між виставами часу не багато, та привітати з днем народження Ларису Теплякову прийшли друзі-актори. Усім їм вона робить грим. І в багатьох є власні історії, — говорить заслужена діячка мистецтв України Ірина Корольова:

"Із цікавих історій можу розповісти – коли я заходжу у перукарський цех і там лежать бороди Діда Мороза, і я кажу – Ларисо Миколаївно, нащо вам ті бороди? Це до мене звернулася організація, щоб зробити перуки 18 сторіччя. І за декілька днів я заходжу – і дійсно – на столі вже стоять такі гарні зачіски, локони, буклі. І навіть ніхто б не зрозумів, що це була борода звичайного Діда Мороза".

Директор театру Олександр Книга розповідає, — творчі здібності Лариси Теплякової стають у нагоді не тільки акторам.

"Вони дійсно змінюють людей до невпізнаності. У нас навіть були випадки – коли серйозні служби до нас зверталися для того, щоб ми загримували людей для проведення слідчих дій. Це така професія дуже відповідальна в театрі. Мені прикро тільки, що зараз молодь не дуже хоче вчитися, уявіть собі – коли пасти жер робить перуку треба пришити мільйон волосин. Вручну, кожну волосину, ви можете собі це уявити?", — розповів Олександр Книга.

"Хоч іноді і втомлююся та збираюся залишатися на своїй роботі якомога довше", — говорить Лариса Теплякова. Є досвід, який хочеться передати далі, — продовжила жінка.