Викладає іноземцям українську мову: херсонка створила власну онлайн-школу

3 года назад 0

  Херсонка Інна Самойлова допомагає іноземцям вивчати українську мову. Дівчина створила власну онлайн — школу і має студентів у 26 країнах світу.

Проєкт дівчини називається – онлайн-школа "Speak Ukrainian". Інна займається проєктом 5 років.

"Я навчалася на магістратурі, вивчала «переклад» і вирішила знайти підробіток – викладати англійську мову українцям онлайн. Зайшла в гугл, знайшла платформу, де є викладачі, які викладають іноземні мови і до мене почали звертатися студенти з усього світу і просити, щоб я їм викладала українську мову ", — говорить Інна Самойлова.

Інна випустила підручник, розробила картки, за якими навчає іноземців. За 5 років у неї було майже півтори сотні учнів з 26 країн світу, розказує дівчина. Мотивація для вивчення української у кожного різна. "Чому вони вивчають українську? По-перше, вони мають українське коріння, їхні батьки, бабусі, дідусі, прабабусі мігрували у США або Канаду під час Першої світової війни чи Другої світової війни. Вони таким чином вивчають українську мову, щоб відновити цей зв’язок сімейний. Інша причина – іноземець має дівчину, наречену чи дружину з України, або навпаки жінка з іншої країни має чоловіка і вони вчать, щоб знайти спільну мову. Інша причина, є іноземці, які мають тут бізнес або приїжджають сюди працювати", — розповідає дівчина.
Джейсон – один зі студентів Інни. Він живе в Америці, а його бабуся з Житомира. Чоловік мріє побувати в Україні.

"Півтора року тому я дізнався, що моя бабуся була з України, а я і не підозрював. Я знав, що вона зі Східної Європи, як виявилось, вона із Житомира, і це була моя ідея – вивчити українську, перш ніж подорожувати Україною. Я знайшов Інну, коли дивився її ютуб-канал, побачив її роботу, і зрозумів, що вона класно викладає, тож вирішив з нею займатись навчанням і хочу отримувати все більше нових знань", — говорить Джейсон.

Найважче, говорить Інна, іноземцям опановувати українські відмінки. Саме тому вона розробила власний підручник.
"Він про українські відмінки. Це — граматичний підручник і чому він має таке одне спрямування? Річ у тім, що відмінки – це найскладніша тема в українській мові для іноземців і наша тема побудована на системі відмінків. Ми маємо 7 відмінків і 7 відмінків – це як сім нот у музиці, ти не зможеш навіть найпростіше речення скласти, так само як без нот створити найпростішу мелодію", — розказує Інна. 

Уроки відбуваються онлайн, каже дівчина. З кожним своїм студентом Інна займається індивідуально, для кожного окремо розробляє програму навчання. А от тривалість курсу залежить від наполегливості учня.
"Наприклад, у мене є студент, який заговорив українською мовою за пів року. Звісно, у нього було дуже велике бажання і він вивчав українську мову 5 разів на тиждень і вже за пів року він почав вільно говорити, потім ми почали вивчати з ним вірші, книжки", — розповідає Інна Самойлова.

Один зі студентів дівчини — Саймон має українське коріння. Його прабабуся і прадідусь були українськими письменниками. Через політичні репресії вони змушені були емігрувати до Австралії.

"Іноземці вивчають українську мову, цінують її. Нам також треба її цінувати та послуговуватися нею, бо це — важливо і це є наша самоідентифікація у світі. І я б хотіла у майбутньому, якщо мені це вдасться,  відкрити свою фізичну школу", — говорить Інна.

Окрім Інни в її онлайн-школі викладають вчителі з інших українських міст.

Суспільне Херсон