Владислав Мангер: про Батьківщину в серці, Херсонщину та Херсон

7 лет назад 0

У щовечірній радіорубриці «Любимый гость» редактор нашого сайту Олена Маляренко нещодавно поспілкувалася з головою Херсонської обласної ради Мангером Владиславом Миколайовичем. Пропонуємо вам його відповіді на кілька актуальних для області запитань.

О.М. Ваші попередники створили дещо представничо-декоративний імідж голови обласної ради. А Ви, навіть візуально, повна їх протилежність. Вважається, що міський голова це – завгосп, губернатор – представник президента. А ким у Вашому розумінні є голова обласної ради?

В.М. По перше, ми всі, депутати обласної ради – представники громад, які нас обрали. Вони делегували нам захищати їх інтереси. Адже Херсонщина велика і не завжди керівництво області має змогу зрозуміти, що відбувається на місцях. А щодо посади голови обласної ради. Це, як колись у Римі: «перший серед рівних». Сьогодні голова облради – це просто ведучий зібрання, який підтримує роботу депутатів і намагається її організувати так, щоб кожен громадянин на місцях мав змогу зрозуміти й відчути вплив роботи депутата обласної ради… Нас обрав народ і всім треба рахуватися з його думкою: і владі і адміністрації, і всім іншим органам…

О.М . Ваш попередник, коли з ним не погоджувалися, інколи казав, що це – рука агресора. А як Ви реагуєте на критику, на тих, хто з Вами сперечається або має інший підхід?

В.М. Я завжди казав, що в суперечках є істина. Неможливо прийняти рішення, якщо ти не почув іншу сторону. Тільки після цього це рішення може бути корисним громаді. Ви знаєте, не одне рішення сьогодні в облраді не приймається, як кажуть, «с кондачка»: взяли й прийняли, тому що так комусь захотілось. Ми сідаємо за круглий стіл, домовляємося, сперечаємося… Довго, буває, сперечаємося але виходимо з тим рішенням, яке потрібно для громади, яке буде їй корисне.

О.М.  Які проблеми в області Ви бачите сьогодні головними і чи маєте плани щодо їх розв’язання?

В.М. Сьогодні стільки багато проблем: і медицина, і охорона природи, і проблема земельних відносин… Ми розуміємо, що інвестор в нашу область прийде на землю , оскільки, на жаль, промисловість у нас не на тому рівні, на якому потрібно. Сьогодні промисловість у Херсонській області займає всього 5%. І вона не може прогодувати інші 95%. Тому проблематика відносин між землекористувачами дуже нагальна і ми вже неодноразово зверталися до Верховної Ради для вирішення цього питання. Але працюємо і є вже багато пропозицій щодо природоохорони, медицини, підтримки населення. Люди на місцях за півроку це вже відчули. Вже є зворотній зв'язок і ми знаємо, що нас почули. 

О.М. У кожного, хто приходить до влади є часто своя мета або свій лейтмотив. Для чого Ви прийшли і чи надовго?

В.М. Я в політиці людина молода, оскільки лише 2 роки займаюся нею. Кожен політик повинен розуміти, якщо Господь тобі дав шанс після 40 років щось зробити для людей, то треба цей шанс використати на 100%. Щоб, коли прийде старість ти зрозумів, що люди тобі вдячні і ти чистий перед Богом. А йти у владу заради влади, чи для того, щоб заробляти гроші, це – неможливо. Треба розуміти що влада повинна бути від Бога. Якщо кожен, хто працює у владі буде це усвідомлювати, то всі мешканці нашої області й всі українці зрозуміють, що вони живуть у великій державі. Батьківщина повинна бути в серці, а не в партбілеті. А чи надовго? Це залежить від депутатів. Я зроблю все можливе, щоб якомога довше попрацювати і багато чого корисного та цікавого зробити для людей.

О.М. Ви – голова обласної федерації боксу. Наскільки закони цього виду спорту прийнятні у політиці. Як Ви поводитесь зі своїми опонентами: наскільки міцно тримаєте удари і як влучно їх завдаєте?

В.М. Мистецтво боксу – це не майстерність тримати удари, а мистецтво не отримувати їх. Політика і бокс… Я б не рівняв ці поняття. Бокс тільки гартує і дає можливість використовувати це в політиці. Тут треба і витривалість, треба і багато чого розуміти. Так, мабуть, і спроможність тримати удари. А головне — вміння об’єднати своїх однодумців і йти вперед.

О.М. До речі, про удари. Після минулої сесії дехто звинуватив Вас в узурпації влади в області…

В.М. Скажіть, будь ласка, а в чому узурпація влади? В тому, що ми відмінили рішення, яке було прийнято Пелихом і Костяком у 2011 році? 20 років всі комунальні підприємства працювали під егідою обласної ради. Пан Костяк з паном Пелихом передали ці повноваження адміністрації і за роботою усіх комунальних закладів почала слідкувати тільки одна людина. Це – голова адміністрації. Ми повернули ці повноваження обласній раді. І сьогодні за роботою комунальних підприємств слідкує 64 пари очей. Скажіть мені, коли краще вкрасти, коли слідкує одна людина, чи 64? Це по перше. По друге, все, що ми будемо робити, будемо робити прозоро. На сьогоднішній день створена команда, яка пише досить складну програму, щоб був доступ кожної людини до перевірки роботи кожного комунального підприємства: куди виділяються кошти і як результативно вони використовуються.

О.М. Чи це конфлікт між обласною радою і облдержадміністрацією? Чи це – невеличкий проблемний момент, який вдасться здолати і працювати нормально?

В.М. Послухайте, сьогодні немає ні конфлікту ні якогось питання. Сьогодні є суперечки, які в нас виникають, але ще раз кажу, коли є суперечки це – ДОБРЕ. Разом ми бачимо по-різному розвиток нашої області, підприємництва, сільського господарства але в кінці тунелю мета у нас одна. Якщо ми й іноді сперечаємося, проте йдемо до однієї цілі, а вона в нас одна, як і істина, яку знайдемо у суперечках.

О.М. Особистий приклад показав, що Вам небайдужі й проблеми міста. Ви так рішуче за свій кошт залатали дірки в асфальті на Перекопській. Як Ви бачите співпрацю із мерією Херсона?

В.М. Якщо б в мене була можливість залатати дірки в головах деяких наших міських керівників, то дуже швидко це зробив би. Але, на жаль, немає сьогодні можливостей. От я сьогодні йшов на роботу пішки – можна ноги вивернути. Неможливо, щоб місто Херсон було в такому вигляді! НЕМОЖЛИВО. Я бачу одне: сьогодні є великий провал міської команди по всім напрямкам роботи. ВЕЛИКИЙ ПРОВАЛ. Я не хочу говорити про корупцію, чи щось інше. Але що було на прикладі. Я зупинив авто, бо на асфальті була яма. Дістав 1054 гривні, заплатив в касу, приїхала компанія, зробила ремонт. Яма була 2 кв метри. Тобто, якби був 1 мільйон, залатали б 2 тисячі кв метрів. За тиждень всі б ями вже поробили. Крапка.

Перевиконання бюджету – десь майже 300 мільйонів. Зараз на рахунках десь 150 мільйонів. Я не рахую гроші. Робіть, будь ласка, хоч щось. Робіть для міста, для містян, бо є дуже багато питань. Зараз підтримую на 100% Юрія Віталійовича Одарченка, який вийшов на Верховну Раду з пропозицією про переобрання міської влади. Якщо вона буде підтримана депутатами, то це треба нагально зробити, бо вже третій рік ми йдемо тільки вниз. І те, що відбувається в місті, воно вже катастрофічно.         

 

Повністю радіоінтерв’ю з головою Херсонської обласної ради Мангером Владиславом Миколайовичем ви зможете прослухати
тут, перейшовши за посиланням:

програма "Любимый гость"