У боротьбi з амброзiєю Херсон знову пасе заднiх

7 лет назад 0

Незабаром встановиться суха спекотна погода. А разом з тим місто почне «захоплювати» карантинна рослина – амброзія. Амброзія вже давно стала жахом для херсонців. І ця проблема, на жаль, у нашому місті не вирішується роками. У 2016 році у Херсоні не було Програми боротьби з амброзією. Що стосується прибирання територій – амброзія знищувалася механічним способом.

Варто відзначити, що існує три види методів боротьби з амброзією: механічний, хімічний та фітоценотичний. На думку більшості експертів механізованим способом боротися з амброзією немає сенсу – результату не буде. Це лише збільшить площу ураження. Тому актуальним є питання про закупівлю препарату, який знищує рослини – причому, за вигідною для міського бюджету ціною.

Цікаво як борються в інших містах із засиллям амброзії?

У Запоріжжі вже почали боротися з амброзією, повідомляє “Индустриальное Запорожье”.

Однак відразу і одним махом це лихо не побореш – потрібна системна і планомірна робота.

У 2016 році Запорізькою міською радою була розроблена і прийнята програма боротьби з карантинними рослинами в місті на 2016-2025 роки.

Основна мета програми – проведення комплексу заходів з виявлення, локалізації та ліквідації вогнищ амброзії в місті, приведення в належний фітосанітарний та естетичний стан територій, а також зменшення кількості випадків алергічних захворювань серед населення.

Як розповів заступник Запорізького міського голови Валерій Еделєв, програмою передбачені заходи щодо боротьби з карантинними рослинами трьома методами – механічним, хімічним і фітоценотичним. 9 червня відбулося перше засідання постійнодіючої міської робочої групи з координації робіт, спрямованих на знищення карантинних рослин.

Районними адміністраціями спільно з комунальними підприємствами проведено обстеження закріплених територій, визначено площі зараження амброзією. І за результатами обстежень оновлено робочі карти розповсюдження карантинних рослин.

Підприємства, установи, організації та суб’єкти підприємницької діяльності попереджені про необхідність знищення карантинних рослин на закріплених за ними територіях. Інспекцією з благоустрою міської ради створені мобільні групи для виявлення порушень фітосанітарного стану на території міста і затверджені графіки рейдів-перевірок в кожному районі.

Зараз на території Запоріжжя використовується механічний метод боротьби з карантинними рослинами – загальна площа покошених на сьогодні зелених зон, в тому числі і заражених карантинними рослинами, склала 468 гектарів.

У липні буде запущено хімічний метод боротьби – обробка безпечними біопрепаратами, з вересня буде застосовуватися фітоценотичний метод – посів таких трав, які пригнічують ріст карантинних рослин.