У чому користь ожини, протипоказання

4 года назад 0

Ожина в рази корисніша за малину. Як і чорниця та журавлина, ожина містить багато антиоксидантів, й допомагає зміцнити нерви.

Ожина має протизапальні та бактерицидні властивості. Користь ожини проявляється, насамперед, у її заспокійливих особливостях. Сорти ожини цінуються також своєю здатністю витісняти бур’ян, а культивується вона дуже легко: ягода вирощується на поливі й проходить обрізку. Натчес більш вибагливий, але й водночас ефективний. За словами фермерів, головне, аби ягоди не почервоніли на наступний день після збирання. Щоб цього не сталося, ягоди після збирання потрібно миттєво охолодити.

Сорти ожини теж є різні, як і догляд за ними. Ожину прайм арк фрідом раціонально вирощувати в Україні у закритому ґрунті – у теплицях і тунелях. Перші плоди цієї ягоди випереджують ранні сорти: на 10 днів раніше за Натчес і на тиждень – за Аучиту. Другі плоди дозрівають наприкінці серпня. Ожину Потрійна корона фермери називають шедевром селекції.

Високоросла, безшипна, з відмінним смаком. Ягоди великі, одномірні, солодкі з мілким насінням. Урожайність найбільша, в порівнянні з іншими сортами ожини, до 80 кг. з куща. Пізньоспілий сорт, родить з серпня по жовтень включно. Потребує високої, міцної шпалери. Кущ пластичний, легко пригинається до землі, для накривання від морозу.

Чудова ожина на зиму. Ожина Торнфрі родить на другий рік після саджання. Листя ягоди великі, темно-зеленого кольору. Плоди великі, чорні, правильної овальної форми, чудові для замороження. Ожина Честер відрізняється розкішними кущами і багатьма ягодами на них завдяки плодовитим кісточкам. Пагони Честера можуть досягати в довжину 2-3 м. Також варто відзначити, що рослину не потрібно прищипувати.

Ожина Карака Блек – дуже ранній сорт, виведений в Новій Зеландії. Дозрівання — з середини червня і до кінця липня. Ягоди дуже великі, витягнуті до 8 см, до 20 г, відмінної якості, солодкі, ароматні. Сорт дуже врожайний. Кущ компактний, з горизонтальними пагонами до 2,5 м -3 м. Шипів мало. Ожина Лох Тей раннього терміну дозрівання — кінець червня. Безшипий сорт шотландської селекції. Ягоди дуже великі, масою 4,5-5 г і більше, однорідні, високих товарних якостей, транспортабельні. Смак ягід дуже хороший, насичений. Кущі сильнорослі, прямостоячі. Пагони потужні, пружні. Дозріває в кінці червня, на 20 днів раніше ожини сорту Лох Несс. Ожина: корисні властивості та шкода

Ожина в рази корисніша за малину, зауважують фахівці. Як і чорниця та журавлина, ожина містить багато антиоксидантів, й допомагає зміцнити нерви. Крім вітамінів групи Р, ожина ще містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР, а також залізо і дубильні речовини. Ожина насичена великою кількістю мінеральних речовин, таких як мідь, марганець, магній, калій, кальцій. Не варто забувати й про шкоду ожини. Це досить ніжна ягода, що може викликати у деяких людей алергічні реакції.

Симптоми можуть проявитися як за кілька хвилин після вживання, так і за кілька діб набряком слизових і нудотою. Обережно слід вживати людям з низьким тиском. Також варто піклуватися і про термін придатності. Ожиною з холодильника можна ласувати тільки до 7 днів. Ожина малокалорійна: в 100 грамах ягід міститься лише 43 ккал.