У Херсоні подорожчання газу призвело до подорожчання хліба

3 года назад 0

Різкий стрибок оптових цін на голубе паливо, яке спостерігається з кінця літа, і вже позначився на простих херсонцях — відтепер вони платитимуть більше за основний продукт споживчого кошику.
Адже хліб у обласному центрі печуть три заводи Херсонського хлібокомбінату, і всі їхні печі працюють саме на газі, який треба купувати за ринковою ціною. До того ж, постачальники енергоресурсу вимагають або попередню оплату, або подекадну, або по факту його надходження. Тоді як торгові мережі й великі супермаркети, котрі купують випічку, не погоджуються платити за неї інакше, як з відтермінуванням. І це лише посилює фінансову напругу на підприємстві, яке змушене перекладати свої труднощі на плечі (чи то пак на гаманці) споживачів.
— У серпні вартість газу для випічки хліба складала 15,2 тисячі гривень за тисячу кубометрів, у вересні – вже 18,6 тисяч гривень. Порівняно з червнем-липнем ціна зросла утричі й більше, а між тим, у собівартості хліба вона складає вісім відсотків. Тож довелося піти на непопулярний крок – з 1 вересня підвищити ціну хліба на 5 відсотків. Так робили й раніше, але це дозволяє лише працювати без збитків, а не отримувати прибуток для розвитку виробництва, впровадження нових технологій та нових сортів продукції, — зауважила заступник голови правління акціонерного товариства «Херсонський хлібокомбінат» Надія Дурова.
Херсонських пекарів тішить лише те, що свої будівлі вони опалюють не газом, а електрикою, яка дорожчає не так стрімко. Відповідно, хоч переплата за обігрів не буде «накладатися» на відпускні ціни за випічку. А от власникам квартир у багатоповерхівках, котрі користуються центральним опаленням, буде непереливки. І коли те «раллі» з подорожчанням газу зупиниться, ніхто прогнозувати не здатен.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ
Новий день