У Херсоні протестував колектив профтехучилища

3 года назад 0

     У Херсоні знову протестували освітяни. Цього разу – під стінами «білого будинку», де саме відбувалася сесія Херсонської облради. Акцію протесту влаштував колектив Білозерського професійно-технічного училища №6. До працівників закладу дійшла інформація про наміри чиновників від обласного управління освіти закрити ПТУ. При цьому, як і в випадку з ліцеєм харчової промисловості, жодного документа, в якому б йшлося про зміни, що торкнуться закладу, колектив не бачив. Тому в ПТУ цьогоріч здійснювали набір учнів. 

— В усній формі нас попереджали ще на початку червня. А 28 липня ми отримали регіональне замовлення, затверджене облдержадміністрацією, де побачили, що в нас воно відсутнє, нулі стоять у табличці. А набір-то вже йде, приймальна комісія працює. І ми дітей тепер відправляємо, які повинні були навчатися,
— говорить головний бухгалтер навчального закладу Галина Мартинюк.Наразі в Білозерському ПТУ навчається 100 дітей, ще скільки ж планували набрати. Колектив закладу – 57 осіб, з яких 10 – майстри. Училище випускає трактористів, автослюсарів, мулярів-штукатурів, зварювальників. Його засновником є Міністерство освіти та науки. З 2016 року ПТУ, розташоване в с. Приозерне, фінансує Херсонська міська рада. Бюджету заклад обходиться у 10 мільйонів гривень щороку (зарплата, комуналка, стипендія). Директор ПТУ наголошує на тому, що із закриттям закладу в аграрній області зменшиться кількість представників робітничих професій, яких і так катастрофічно не вистачає.

— Тракторист-машиніст —  903 вакансії, водій – 563, електрозварювальник – 68. Не вистачає фахівців в області, і це всі наші спеціальності.  Я знайшов цю інформацію на сайті обласного центру зайнятості,  — розповів директор  Білозерського ПТУ №6 Олександр Кедровський.Підтримати працівників ПТУ прийшли аграрії. Вони говорять, що закриття такого закладу неприпустиме.

— Вже у 2012-му році хотіли закрити це училище. Комусь територія сподобалася, місце. Техніка шикарна, база шикарна, земля є, яку можна обробляти. Ми тоді його відстояли, потім діло затихло. І тепер знову виникла ця тема. Хочу так сказати – там навчаються малозабезпечені діти і багато сиріт. Вони прийшли й отримали фах. Я приїжджаю на екзамени і бачу, які вони стали, в порівнянні з першим курсом. Це готові шофери, трактористи. Слухайте, ну це необхідні спеціалісти. Зараз на селі таких не вистачає. Та тільки в моєму господарстві щороку 10 учнів із цього училища, — зазначив голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Херсонської області»  Віктор Дністрянський. До протестувальників вийшла заступниця начальника управління освіти та науки Херсонської ОДА Олена Міхєєва. Вона підтвердила, що є плани на закриття ПТУ №6, але остаточне рішення за обласною радою, якій на баланс міністерство передає низку училищ. Щоб скоротити фінансування, депутати збираються закрити або ж реформувати частину ПТУ та ліцеїв.

— Я не зможу вам надати інформації більше, ніж є на сьогоднішній день.  Розумію, що вас не влаштовують ці відповіді. Тому є надія на те, що обласна рада запропонує інший варіант. Завтра будемо вирішувати, яким чином фінансувати ваш заклад, — зазначила пані Міхєєва.Питання, пов’язані з долею Білозерського професійно-технічного ліцею №6 сьогодні на сесії обласної ради не розглядали. 

Марина САВЧЕНКО, Новий день