У Верховній Раді пропонують не випускати корупціонерів під заставу

7 лет назад 0

При обранні запобіжного заходу не допускається застосування застави у кримінальних провадженнях щодо корупційних злочинів, за винятком випадків її застосування при повторному продовженні строку тримання під вартою.

Про це ідеться у проекті закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення невідворотності покарання осіб, які вчинили корупційні злочини)» № 6519, передає «Закон і Бізнес».

Змінами пропонується доповнити статтю 183 КПК частиною п’ятою, передбачивши, що при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не допускається застосування застави у кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених частинами другою-четвертою статті 368, статтею 368-2 та частинами другою-четвертою статті 368-3 Кримінального кодексу, за винятком випадків її застосування при повторному продовженні строку тримання під вартою.

Нардепи пояснюють це тим, що особа, яка вчинила правопорушення, пов’язане з отримання неправомірної вигоди, маючи фінансові можливості та сплативши певну суму застави, яка навіть може бути меншою за розмір отриманого «хабара», в подальшому звільняється з-під варти.

При цьому, статус таких осіб у суспільстві дозволяє їм перебуваючи на свободі активно протидіяти зусиллям слідчого та оперативних підрозділів, перешкоджати встановленню істини шляхом знищення документів, речових доказів, залякування осіб, які можуть бути свідками чи потерпілими, створення умов для ухилення осіб, причетних до вчинення злочину, від органів досудового розслідування та суду тощо.

«За таких обставин у підозрюваного формується почуття безкарності, відверта зневага до обставин, що свідчать про його винуватість, і, як наслідок, створюються умови для вчинення подібних дій у майбутньому. З метою уникнення подальшої негативної практики застосування інституту застави при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в кримінальному процесі, необхідним є внесення відповідних змін до статті 183 КПК України, які б унеможливили ухилення осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні злочинів, пов’язаних із одержанням неправомірної вигоди, від кримінальної відповідальності» , — говориться у поясненні до проекту.