У Верховній Раді пропонують не засуджувати жінок до «довічного» за перший злочин

7 лет назад 0

Встановлюючи заборону застосування довічного позбавлення волі до жінок, які вперше вчинили злочин, держава допускає елементи гендерної нерівності, вважають парламентарі. Однак, пропонують прийняти за основу такий законопроект.

Мова йде про проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку запобігання та протидії дискримінації в Україні» №6353, передає «Закон і Бізнес».

Ним пропонується виключити можливість застосування довічного позбавлення волі до жінок, які вперше вчинили злочин.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради , розглянувши проект зауважив: «Встановлюючи заборону застосування такого виду кримінального покарання як довічне позбавлення волі до жінок, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, держава тим самим допускає елементи гендерної нерівності у деяких, визначених законом випадках, зважаючи на природні анатомо-фізіологічні відмінності між чоловіком і жінкою, а також психофізіологічні властивості жінки та її уразливість у взаємодії з оточуючим світом».

Водночас, на думку членів комітету, внесення змін до законів «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та «Про засади запобігання і протидії дискримінації в Україні» дозволить не вважати дискримінацією за ознакою статі чи наданні необґрунтованих переваг, застосування до жінок інших правил щодо встановлення різних видів та розмірів кримінальних покарань, порядку їх виконання та відбування.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу.