У ВООЗ прирівняли шкідливість пальмової олії до алкоголю та тютюну

5 лет назад 0

Вживання пальмової олії призводить до ожиріння і розвитку хронічних захворювань в глобальному масштабі.

Про це повідомляє ВВС.

Такі основні висновки ще не опублікованої доповіді, яку підготували експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії автори документа безпосередньо порівнюють з тютюновою та алкогольною промисловістю — як за рівнем шкоди для здоров'я і навколишнього середовища, так і за зусиллями рекламників і лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком. Виробництво пальмової олії завдає шкоди природі.

З огляду на те, що в 2015 році в США заборонили використовувати небезпечні для здоров'я трансжири в продуктах харчування, а в 2018 році ВООЗ виступила з аналогічною рекомендацією для всього світу, експерти організації побоюються, що виробники їжі просто замінять заборонені інгредієнти пальмовою олією — дешевшою, але потенційно ніяк не менш шкідливою.

Вченим, політикам і співробітникам медичних установ усього світу рекомендують переглянути своє ставлення до пальмової олії, щоб "зменшити негативний вплив цієї індустрії на здоров'я людини і планети".

У медиків не викликає сумнівів, що пальмова олія систематично підвищує вміст в крові "поганого холестерину", який спричиняє причиною атеросклерозу.

Є й інші дослідження, що пов'язують вживання пальмової олії з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних хвороб, ожиріння та інших хронічних захворювань.

Автори доповіді ВООЗ визнають, що іноді в наукових журналах з'являються і статті, які доводять нешкідливість або навіть користь пальмової олії для здоров'я.