Є кому «дякувати» за хвилі на дорозі…

3 года назад 0

Одна з проблем на Херсонщині – руйнування автодоріг великогабаритним транспортом. Незважаючи на запроваджені обмеження руху для великовантажівок у спеку, подекуди фури все одно цілодобово їздять дорогами області, продовжуючи їх руйнувати

Нещодавно в Херсонській облдержадміністрації на нараді щодо вжиття спільних заходів із запобігання руйнуванню доріг підприємцям-перевізникам нагадали, що на період обмеження руху для вантажівок через спеку в області визначено 19 місць для їх відстою.

Зокрема декілька пунктів перепочинку для фур розташовані на трасі Мар’янське – Берислав. Це добре, коли водій сумлінний, – його фура не перевантажена, він не їде в спеку. Адже на території Херсонщини на названій трасі немає достатнього контролю за вантажівками. Заїжджаючи на Херсонщину з Дніпропетровської області та прямуючи, наприклад, у Херсон, по цій трасі потрібно проїхати близько 130 кілометрів до найближчого пункту зважування, який знаходиться під Дар’ївкою та, як раніше розповів губернатор області Сергій Козир, працював автоматично в експериментальному режимі. А чи зважували фури на Дніпропетровщині перед заїздом до нашої області, невідомо.

Нагадаємо, в травні цього року губернатор розповів «Гривні», що в області, в певних місцях в’їзду до неї, працюватимуть 5 вагових комплексів. Але вже тоді були питання до «Укртрансбезпеки», яка зокрема весною на посту біля Антонівського мосту з боку Олешок чомусь бачила менше перевантажених фур, аніж представники влади. Отож і виходить, що поки в кабінетах чиновники ведуть роз’яснювальні розмови з перевізниками, дороги області продовжують прогинатись під колесами вантажівок, наче розм’яклий пластилін.

Ці ями потрапили в фотооб’єктив журналіста «Гривни» 22 липня на автошляху Т-2210 у Каховському районі неподалік від села Чорнянка. Скоріше за все, вм’ятини в асфальті зробили фури. І страждають від цих «хвиль» не тільки легковики, а й самі вантажівки. Як розповів автору цих рядків знайомий водій, у липні він став свідком того, як у одній із цих ям застрягла фура. На підмогу поспішив колега – підчепив застряглий автомобіль тросом і намагався витягти своєю вантажівкою. Проте яма міцно «тримала» колесо, наче «мстилася» всім водіям, які трощать дороги в спеку. Чим закінчився цей випадок, знайомий не додивився – поїхав далі.

У тому, що дороги Херсонщини в 40-градусну спеку не відпочивають, переконалась і автор цих рядків. Удень 25 липня на автошляху М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ на території Херсонщини фури, які мені зустічалися, я перестала рахувати після 20-ї…

Заради об’єктивності зазначу, що не заглядала у вантажівки й не знаю, що саме вони поспішали перевозити в спеку та чи були перевантажені. Можливо, деякі з них входять до списку винятків – тих, кому за підвищеної температури повітря їздити дозволено (але не перевантаженими). Такий дозвіл мають машини, які перевозять небезпечні вантажі, те, що швидко псується, живих тварин і птицю, а також фури, діяльність яких пов’язана із запобіганням або ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій.

Трасу М-14 зараз і досі ремонтують. Чимало вже зроблено, й по такій дорозі дійсно приємно їхати, але подекуди на гладенькому асфальті вже з’явилися ледь помітні вм’ятини – наче колії. Новеньке дорожнє покриття встигло просісти під колесами вантажівок… 

Дарья ЛАПИНА, Гривна