Україна очолила список країн з найгіршими показниками свободи творчості

7 лет назад 0

Датська організація захисту свободи слова Freemuse опублікувала щорічний звіт про порушення прав художників. Доповідь під назвою «Мистецтво під загрозою» (Art Under Threat) і розміщена на сайті компанії, показала зростання цензури в світі за 2016 рік на 119%. Про це повідомляє ArtNews.

У той же час Україна опинилася державою, яка найгірше забезпечує свободу творчості за кількістю випадків запровадження цензури. Це пов'язано, в першу чергу, з складанням чорних списків артистів і забороною до показу російських фільмів і серіалів. Таким чином, на долю України випало 66% всіх випадків обмежень свободи слова, зареєстрованих за 2016 рік по всьому світу.

У Пакистані і Бурунді були вбиті два музиканта, а в Іраку бойовики «Ісламського держави» стратили 15-річного хлопчика за прослуховування західної музики.

Список країн з найгіршим показником з жорстоким порушень очолив Іран, де тюремний термін отримали 19 діячів культури, і десятки інших були піддані переслідуванням і цькуванню.

Всього організація зареєструвала 188 випадків жорстоких нападок (вбивства, викрадення, побиття, погрози і тюремні ув'язнення) на діячів мистецтва. Також було встановлено використання державної цензури у 78 країнах. Загальне число всіх порушень склало 1028. У 2015-му їх налічувалося 469.