Українці можуть безкоштовно вакцинуватися в приватних клініках – рішення Кабміну

5 лет назад 0

При цьому близько 1 млрд грн скерують на додаткову закупівлю препаратів понайменш забезпеченим програмами.

Кабінет міністрів України забезпечив пацієнтам можливість безоплатно вакцинуватися відповідно до календаря щеплень в приватних закладах охорони здоров'я первинної ланки, а також у лікарів, що працюють в якості фізосіб-підприємців.

Відповідний проект постанови про внесення змін до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення, був затверджений на засіданні уряду в середу.

"Раніше закуплені за бюджетні кошти вакцини були доступні тільки для українців, які йшли в комунальні заклади охорони здоров'я первинної ланки. Ми в новій постанові створюємо механізм розподілу і перерозподілу "державних" вакцин серед всіх (форм власності – Ред.) медустанов", —  розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в ході засідання уряду 17 жовтня.

Крім того, відповідно до календарем щеплень, імунобіологічними препаратами,закупленими за бюджетні кошти, будуть також забезпечені пологові будинкинезалежно від форми власності.

Прийнятий проект постанови також вносить зміни в механізм перерозподілу бюджетних коштів, призначених на закупівлю ліків і медвиробів. Як зазначила в.о. міністра, це дозволить вже в 2018 році перерозподілити близько 1 млрд грн зекономлених міжнародними організаціями коштів, спрямувавши їх на додаткову закупівлю препаратів по найменш забезпеченим програмам.

"Ми завжди місяцями очікуємо від областей узгодження на зменшення їх потреби. Тепер це буде відбуватися протягом п'яти робочих днів з мовчазної згоди: немає зауважень від областей – ми можемо перенаправляти кошти на найменш забезпечені програми",  — зазначила Супрун.

Крім того, згідно із затвердженим документом, лікарські засоби і вироби медпризначення, які закуповуються за кошти бюджету, повинні розподілятися обласними департаментами охорони здоров'я між медичними установами протягом трьох робочих днів.

Як повідомлялося, в.о міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook намагалася пояснити українцям важливість вакцинації на простих прикладах.

Раніше чиновник розповіла, що рівень охоплення вакцинацією в Україні викликає у неї тривогу.