Здоров’я в Україні – на рівні Іспанії: які хвороби найчастіше вбивають українців

7 лет назад 0

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала дослідження, в якому визначила найздоровіші і самі нездорові держави. Україна опинилася по сусідству з провідними країнами Європи.

 

АКЦИЗИ І ЇЖА.  За мірками ВООЗ, найздоровішими країнами в світі є Афганістан, Гвінея і Нігер, а найхворішими — Чехія, Росія, Словенія і США. Україна не потрапила ні до лідерів, ні до аутсайдерів, хоча і опинилася в "червоній зоні" рейтингу. Ситуація у нас така ж, як в Іспанії, Франції, Німеччині та Великій Британії. За рік від неінфекційних захворювань (НЗ) в нашій країні померло 605 тис. осіб, що приблизно 90% від усіх смертей. До успіхів України в організації відносять зростання акцизів на алкоголь і тютюн, збір даних за померлими від НЗ і пропаганду фізичної активності серед населення.

Однак проблемних питань все одно багато. Наприклад, відсутня національна програма для боротьби з діабетом або раком. Негативно позначається на українських позиціях і брак антитютюнових кампаній у ЗМІ. У питаннях заборони реклами алкоголю у нас тільки часткові успіхи, а ось з пропагандою здорової їжі все погано. Так, в Україні відсутня політика щодо зменшення споживання солей, трансжирів і жирних кислот. Крім цього, в країні занадто сильний вплив реклами шкідливих продуктів на дітей.

ДОСЛІДЖЕННЯ.  Основним критерієм оцінки стало кількість смертей від неінфекційних захворювань (хвороб серцево-судинної системи, раку і діабету), а також кроки, які вживає держава для зменшення цієї цифри. На думку експертів ВООЗ, на ситуацію впливає наявність нацстратегії щодо боротьби з НЗ і те, чи збирають в країні інформацію про смертність від них. Крім того, враховуються заходи зі зменшення споживання алкоголю, тютюну і шкідливого харчування.

" Нам необхідно терміново наростити успіхи в битві проти НЗ. Вікно можливості для порятунку життів закривається і в світі все більше людей, особливо дітей і підлітків, які страждають на ожиріння, надмірну вагу і діабет ", – заявляє директорВООЗ з профілактики неінфекційних захворювань Дуглас Бетчер.

РОБОТА ТРИВАЄ.  Медичний експерт фонду "Відродження" Олена Кучерук підтверджує, що ситуація з неінфекційними хворобами в країні дійсно погана. При цьому найгірші справи з серцево-судинними захворюваннями.

ут мені навіть незрозуміло, як ми опинилися на рівні Франції і Великої Британії, де питання стоїть зовсім на іншому рівні, –  говорить вона.  – Але це якраз той момент, який в рамках медреформи намагаються вирішити. Зокрема, створенням окремого Центру громадського здоров'я . Це та інституція, яка повинна буде відповідати за запобігання і профілактику подібних речей. Тобто все, що стосується питань здорового харчування і навичок здорового способу життя. У нас давно не виконується ця функція – вона випала з існуючої системи охорони здоров’я ".