ЗНО: Склав? Не склав?

4 года назад 0

Зовнішнє незалежне оцінювання позаду, вчора відбулися засідання останніх апеляційних комісій, а від сьогодні – 1 серпня, в Україні стартувала вступна кампанія до вишів (абітурієнти можуть реєструвати електронні кабінети та подавати заяви).
Цього року (у зв’язку з коронавірусом) МОН відсунув цикл «випуск – вступ» на місяць. Попереду у абітурієнтів чергове хвилювання – поступлять чи ні?
Втім, відповідь відома: всі бажаючи (у кого є гроші) будуть вчитися. Інша справа скільки це коштує. Цього року влада яка обіцяла «лібералізацію» і «соціалізацію» суттєво підвищила ціну на навчання, тоді як кількість бюджетних місць знову стала меншою. Тож абітурієнтам, навіть найрозумнішим, одразу не слід було розраховувати на те, що вони отримають омріяне бюджетне місце.
Пільговиків менше не стало, а тому не слід дивуватися, що хтось з мінімальним балом (мінімальними мізками) займе місця тих, хто має їх максимум.
Так було. Не сталось зміни і цього року. Замість того, аби залучати до освіти, а отже до перспективи можливої роботи в Україні кращих, влада продовжує плодити «бездарів» за бюджетний кошт. Когось цікавить, що потім майже ніхто з них не буде працювати за освітою, а частина взагалі не потрапить навіть на другий курс і буде відрахована за неуспішність? Це буде «завтра», а «сьогодні» вони займуть місця «розумників» лише тому, що «категорійні».
Що ж відбувалося цього року із ЗНО? Поріг «склав/не склав» подолали 91% учасників. Це більше ніж минулого року, але не за рахунок того, що діти стали розумними, а лише тому, що прохідні бали було знижено.
Так, наприклад, з української мови та літератури (фактично обов’язковий предмет) з 369 767 зареєстрованих, участь у тестуванні взяли тільки – 74,4%. З тих, хто зайшов у аудиторію – 8,32% не змогли подолати бар’єр у 22 прохідних бали (т.т. отримали незадовільну оцінку), і це при тому, що минулого року бал був на одиницю більше (23). Максимальну кількість – 200 балів цього року набрали всього 8 осіб, тоді як минулого року таких було – 17.
Цікавою у цьому плані є експертна оцінка, яку дали фахівці проекту VoxUkraine (який займається незалежним оцінюванням результатів ЗНО серед школярів у містах і селах): «Українську мову складають майже всі випускники шкіл, окрім деяких пільгових категорій».
Якими на їх думку є головні попередні результати дослідження цього року?
* найвищі середні бали – з української мови (обов’язкового предмету). З необов’язкових випускники найчастіше обирають історію, і з неї також отримують досить високі бали. З англійської мови та природничих предметів бали нижчі;
* учні, які принаймні намагаються скласти математику, в середньому краще складають інші предмети;
* в середньому, учні сільських шкіл гірше складають ЗНО, ніж учні міських шкіл. У свою чергу учні з малих міст в середньому отримують нижчі бали, ніж учні з обласних центрів;
* міські школярі частіше обирають англійську, а учні з сіл – географію, біологію та історію. Це може бути пов’язане з гіршим рівнем викладання англійської в селах або зі спеціальностями ВНЗ, на які планують вступати випускники;
* у селах набагато гірша ситуація з обладнанням шкіл, а також багато вчителів-сумісників, що негативно впливає на якість викладання.
Результати як і перспективи невтішні. З таким підходом до системи, говорять фахівці, вже через 10 років ми втратимо керованість і цим напрямком.
Ще з результатів дослідження проекту VoxUkraine:
«В Україні налічується 1993 школи (з них 1298 у селах), які не мають жодного викладача української мови та літератури. Проте з цих 1993 шкіл вакансії відкриті лише у двох. Можливо, в усіх інших українську мову та літературу викладають сумісники або вона не викладається.
У 5439 (з них 4214 сільські) школах звітують про нульову кількість викладачів фізики. Але вакансії відкрили лише 92 школи, при чому дві з них на 0,1 ставки.
7119 шкіл (5817 – у селах) не мають жодного викладача інформатики, проте вакансії відкрили лише 99 із них.
У 2930 школах (з них 2089 – у селі) немає жодного викладача історії, але лише у 19 із цих шкіл відкриті вакансії».
Перспективи того, що ваші діти та внуки не матимуть будь-якої освіти зростають рік від року. Як вам таке? А ми продовжуємо у «турборежимі» приймати зміни до законодавства «Про освіту».
У нас вже давно забули про якість! Головне зранку співати гімн і читати молитви? Невігласи – виховують собі подібних.
Сергій ОСОЛОДКІН