«Шахтар» поступився «Ромі» та вилетів з Ліги чемпіонів

6 лет назад 0

Все, що слід було зробити «Шахтарю» у матчі-відповіді 1/8 Ліги чемпіонів проти «Роми» — не програти. «Гірників» влаштовувала нічия, ще краще була перемога над суперником. Але не зуміли. Поступилися з мінімальним рахунком, який вивів у наступну стадію саме «вовків».

Попри заяви тренера «Шахтаря» Паулу Фонсеки про те, що його команда у Римі не буде грати у захисний футбол, саме захистити рахунок першого матчу і приїхали «гірники». Гра була вибудована від захисту, коли «не пропустити» — важливіше за «забити».

За весь перший тайм команда створила лише два моменти біля воріт суперника. Однак жоден з них не могла реалізувати. Найбільш значний — на 32 хвилині, коли Феррейра обікрав Фазіо та втікав з м'ячем на ворота Аллісона. Однак захисник зумів догнати форварда української команди та не дати тому як слід пробити по воротах.

«Рома» ж вичікувала свого моменту. Однак кожен раз потрапляла в офсайд, влаштований захисниками «Шахтаря». Та налагоджений захисний механізм «гірників» дав збій. На 52 хвилині Джеко вдалося уникнути «офсайдної пастки» та вийти на ворота П'ятова. М'яч було прокинуто воротарю поміж ніг.

Тепер вже «Шахтарю» слід було забивати. Однак перебудуватися команда як слід не зуміла. Та й тепер «Рома» надійно грала у захисті.

Гравці «Шахтаря» не завдали жодного удару в площину воріт «Роми»

А на 79 хвилині шанси «Шахтаря» пройти далі примарними зробив Ордець. Захисник збив Джеко перед власним штрафним та побачив перед собою червону картку. Після цього в грі виникла невелика пауза, під час якої Феррейра навіть зумів стати винуватцем сутички. Він дещо агресивно повівся з боллбоєм — хлопцем, який подає м'ячі. Це не сподобалося гравцям «Роми», через що і сталися перепалки та сутички.

У кінці гри «Шахтар» додав. Більше атакував, показував комбінаційний футбол, намагався забити гол. Але було запізно. Сил у гравців залишилося мало, як і часу на те, щоб зрівняти рахунок. «Рома» надійно грала у захисті, тож за всю гру «гірники» жодного разу не пробили у площину воріт суперника. У підсумку — мінімальна поразка «Шахтаря», яка залишає їх бех єврокубків цього сезону. У чвертьфінал проходить «Рома».

Серед причин, які призвели до поразки, можна виділити декілька фактів. «Шахтар» понадіявся відстояти нічию у матчі. У той час як єдиний гол у цій грі був саме на користь «Роми». Після того, як «помаранчево-чорні» пропустили, вони не зуміли перебудуватися, щоб забити такий необхідний гол. Окрім того, свої «корективи» у гру внесло вилучення.

 

Загалом же «Шахтар» виявився не готовий до виїзних протистоянь у єврокубках. За всю кампанію він виграв лише у «Фейєнорда», поступившись «Наполі», «МанСіті», а тепер і «Ромі», не забивши цим трьом командам голів на виїзді. Через відсутність здорової конкуренції у внутрішньому чемпіонаті, коли за перші чотири тури 2018 року команда забила 16 голів, жодного разу не пропустивши, «гірники» не зуміли впоратися з настільки потужним суперником, який надійно грає у захисті, і у складі якого є гравці, які можуть забивати на високому рівні. Мова йде про Едіна Джеко. Саме його слід назвати героєм «Роми», який вивів команду у 1/4 Ліги чемпіонів. У першому матчі він віддав результативний пас, у Римі ж забив сам, заробив на собі червону картку так ще й мав один момент, коли м'яч пройшов у лічених сантиметрах від площини воріт після його удару. Адекватно відповісти на його дії у складі «Шахтаря» було нікому. Марлос відверто провалив гру (якби не вилучення Ордеця і його «провал» зі створення офсайду, саме він отримав би звання антигерой зустрічі).

Марлос відверто провалив гру

Тож єдине питання, яке виникає після цієї гри — де Паулу Фонсека найти мотивацію для своїх футболістів до кінця сезону. Адже перевага над «Динамо» у чемпіонаті складає 6 очок, і навряд чи вона враз «розтане» до закінчення чемпіонату.

Рома – Шахтар 1:0
Гол: Джеко, 52
Вилучення: Ордець, 79