Андрій Гордєєв відвідав Вільну економічну зону «Гомель-Ратон»

Андрій Гордєєв відвідав Вільну економічну зону «Гомель-Ратон»

7 лет назад 0

14 вересня голова Херсонської обласної державної Андрій Гордєєв разом з делегацією від Херсонщини, у рамках дводенного робочого візиту у місто Гомель Республіки Білорусь, відвідав Вільну економічну зону «Гомель-Ратон».

Очільник області зустрівся з керівництвом ВЕЗ «Гомель-Ратон» та ВАТ «Гомельський технопарк» для обміну досвідом.

На початку зустрічі голова Гомельського обласного виконавчого комітету Республіки Білорусь Володимир Дворник зазначив: «Сьогодні ми створюємо всі умови для наших інвесторів, щоб підтягнути сюди максимальну кількісті інвестицій. За два дні ми будемо намагатися відповісти на всі запитання, які ви нам поставите та поділимося власним досвідом».

У Республіці Білорусь дуже активно використовується політика надання пільгових умов для інвестора. Найдієвіший метод залучення інвестицій — вільна економічна зона. Для цього для всіх білоруських вільних економічних зон створені однакові умови ведення бізнесу. ВЕЗ «Гомель-Ратон» активно розвивалася протягом свого існування та неодноразово розширювалася, зараз площа складає 7 тис.га території, розташованої в 11 районах Гомельської області. Створено 27 тис. робочих місць, продукція доставляється в 60 країн світу. Про це розповіла голова адміністрації ВЕЗ «Гомель-Ратон» Антоніна Єжова.

Також вона зазначила, шо у ВЕЗ «Гомель-Ратон» працюють 80 підприємств, 43 з участю іноземного капіталу з 15 країн світу. А для резидентів ВЕЗ створюється пільгові умови ведення бізнесу: «Не нараховується податок на прибуток, на нерухомість, а також на продукцію, яка відправляється на експорт. Нашою державою надаються ще й інші преференції — надання земельних ділянок без аукціону, звільнення від обов’язкового продажу іноземної валюти, фінансування різних комунікацій».

За час існування було побудуваго більше 20 об’єктів на території Гомельської області, створено 10 000 нових робочих місць, а у цьому році — 450. З Українським капіталом працює 7 підприємств, найбільш успішно розвивається — ТОВ «Светлогорский завод зварювальних електродів» і ТОВ «Гідросила Білорусь».

У кожній області Республіки Білорусь, окрім Вільних економічних зон, були створені технопарки, для підтримки інноваційного підприємництва. На сьогоднішній день працює вже 8 технопарків, 2 знаходяться в процесі створення.

«Проект по створенню технопарку в місті Гомель почав реалізовуватися у 2008 році. Напрямок діяльності наших резидентів – IT-технології, розробка нанотехнологій, бізнесконсалтінг, розробка різних додатків, проект у сфері енергозбереження.  На сьогодні резидентами технопарку є 18 компаній, чисельність співробітників близько 300 осіб. Географія експорту – 14 країн світу. Адміністрація надає підтримку резидентам протягом усього терміну реалізації проекту. Велику увагу ми приділяємо співпраці з молоддю, розуміючи, що саме вони створюють інновації», — розповів директор ВАТ «Гомельський технопарк» Дмитро Морозов.

«Дуже зацікавив білоруський досвід по створенню вільних економічних зон та технопарку. Я думаю, що ми будемо впроваджувати його на Херсонщині», — поділився голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.