Херсонщину відвідала вже 26-та моніторингова місія ОБСЄ

Херсонщину відвідала вже 26-та моніторингова місія ОБСЄ

7 лет назад 0

Сьогодні в приміщенні облдержадміністрації відбулася робоча зустріч керівництва ОДА, підрозділів правоохоронних органів, прикордонної служби та Збройних сил України з групою міжнародних військових спостерігачів.

Ця група на чолі з представниками Угорщини, до складу якої також входять військові Данії, Канади, Словаччини та Чехії, здійснює тижневу інспекційну поїздку Україною у відповідності до Віденського документу ОБСЄ про заходи зміцнення довіри і безпеки з метою проведення моніторингу військово-політичної ситуації у південно-східних регіонах нашої держави, задля інформування держав-учасниць ОБСЄ про ситуацію в цих регіонах.

Практика проведення таких моніторингів підтримана Президентом України, оскільки вони мають важливе значення у поширенні серед держав-учасниць ОБСЄ правдивої та неупередженої інформації про ситуацію в Україні та на окремих її територіях Донецької та Луганської областей, що сприяє зусиллям міжнародної спільноти у врегулюванні конфлікту.

Цього дня місія завітала у нашу область, яка теж межує з тимчасово окупованою територією України – АР Крим. Як було зазначено представниками групи супроводу від Міністерства оборони України це вже 26-та інспекція міжнародних військових спостерігачів від 5 березня 2014 року, коли в Херсон прибула перша багаточисельна їх місія, яка моніторила ситуацію із анексії Криму Російською Федерацією.

Заступник голови ОДА Вадим Чабан, керівники структурних підрозділів та підрозділів правоохоронних органів, прикордонної служби та Збройних сил України окреслили суспільно-політичну та безпекову обстановку на Херсонщині та відповіли на численні запитання присутніх.

Так, на запитання голови місії пана Аттіли Демка про факти присутності на території Херсонщини російських військових підрозділів та їх діяльності Вадим Чабан повідомив, що дійсно навесні 2014-го на глибину до 10 км їх підрозділи вдерлися на територію Херсонщини у Чаплинському та Генічеському районі. Та невдовзі вони були відтиснуті на територію АР Крим силами спішно перекинутих до Херсонщини нечисленних підрозділів ЗСУ та стихійно організованих громадськістю загонів самооборони. Трохи довше затрималися вони в Генічеському районі біля с. Стрілкового поряд з газорозподільчою станцією, де окупанти здійснювали крадіжки газу.

Начальник Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України Андрій Ігнатьєв повідомив про ситуацію на адмінмежі з Кримом, яку регулярно спостерігають його підлеглі, а саме: постійні затримання представниками силових служб РФ пропуску громадян, які перетинають адмінмежу з Кримом, провокації з розгортанням у бойові порядки військових підрозділів та техніки, постійні їх переміщення та скупчення біля адмінмежі.

На питання який основний вплив ви відчуваєте від присутності на окупованих територіях російського агресора Вадим Чабан зазначив, що це інформаційний вплив. Директор Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Ольга Савенко поінформувала присутніх про здійснення агресором трансляції заборонених в Україні російських каналів з анексованої телерадіовежі у Красноперекопську та поінформувала про роботу з протидії цьому обласної державної адміністрації. Зокрема про побудову телерадіовежі біля с. Чонгар у Генічеському районі, яка відновила українське радіо та теле мовлення у прилеглих до Криму районах Херсонщини та на значній частині окупованого півострова.

Дізнавшись, що інформацію про розповсюдженість мовлення територією Криму обласне керівництво дізнається за активної участі його мешканців, зокрема кримських татар, гості поцікавилися суспільно-політичною ситуацією на окупованому півострові. На що отримали ґрунтовні відповіді, що жителі півострова стурбовані посиленням на ньому російської військової присутності, погіршенням ситуації зі свободою слова та демократією, підвищенням цін на продукти харчування з одночасним погіршення їх якості та про репресії окупаційної влади проти кримськотатарського народу.

Подякувавши присутнім за плідне спілкуваннята вручивши пам’ятні сувеніри, представники місії виїхали на КПВВ «Чаплинка» та «Чонгар» для безпосереднього ознайомлення з їх роботою.