Херсонська ОДА нагадала про правила поведінки в прикордонні

6 лет назад 0

Як повідомив сайт Херсонської ОДА, мешканці Херсонщини та її гості часто планують свій відпочинок на природі, у тому числі на узбережжі моря. У зв’язку з цим, слід нагадати головні правила законного перебування громадян в контрольованих прикордонних районах.

Контрольований прикордонний район – це ділянка місцевості, яка визначена, як правило, у межах території району, міста, селища та села, прилеглої до державного кордону або до узбережжя моря, що охороняється органами Державної прикордонної служби, а також у межах територіального моря, внутрішніх вод, частини вод прикордонних річок, озер та інших водойм і розташованих у цих водах островів. На Херсонщині це: Генічеський, Голопристанський, Каланчацький, Скадовський, Новотроїцький, Чаплинський райони.

Про правила перебування в контрольованому прикордонному районі
Громадяни України в’їжджають у контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.

Іноземці та особи без громадянства в’їжджають у контрольований прикордонний район, перебувають та пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують особу та підтверджують законність перебування на території України.

На вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства зобов’язані пред’являти відповідні документи для перевірки.

З метою виявлення порушень законодавства з прикордонних питань, виконання завдань, пов’язаних з боротьбою з організованою злочинністю та незаконною міграцією у межах контрольованого прикордонного району, уповноважені особи Державної прикордонної служби та органів внутрішніх справ, а також члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону мають право відповідно до Законів України “Про Державну прикордонну службу України” та “Про дорожній рух” у разі потреби зупиняти та оглядати транспортні засоби.

В контрольованих прикордонних районах заборонено здійснення будь-яких польотів легкомоторних літальних апаратів, квадрокоптерів, повітряних безмоторних засобів пересування (планери, дельтаплани, аеростати, дирижаблі), а також стрибки з усіх видів парашутів без завчасного, не пізніше ніж за 24 години до початку їх проведення, інформування підрозділу охорони державного кордону, у зоні відповідальності якого проводяться польоти.

Забороняється проведення водолазних робіт та будь-яких інших спусків під воду без завчасного, не пізніше ніж за 24 години, інформування підрозділів охорони державного кордону, у зоні відповідальності яких вони проводяться.

Про правила використання маломірних плавзасобів
Маломірні судна, інші плавзасоби можуть виходити (крім засобів розваг на воді, які виходять на відстань до 2 морських миль) у територіальне море та внутрішні води України згідно з інструкціями про порядок обліку та випуску маломірних суден, інших плавзасобів у територіальне море та внутрішні води України за умови завчасного, не пізніше ніж за одну годину до виходу, інформування адміністраціями об’єктів базування, які ними обліковуються, відповідних підрозділів Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності яких вони перебувають.

Під час плавання і перебування маломірних суден у територіальному морі та внутрішніх водах забороняється їх підхід до іноземних та українських суден закордонного прямування (крім випадків, пов’язаних із стихійним лихом, аварією та катастрофою, за умови завчасного інформування капітаном (судноводієм, стерновим-мотористом) маломірного судна підрозділу Державної прикордонної служби, у зоні відповідальності якого буде здійснюватися підхід.

В контрольованих прикордонних районах заборонено вихід з пристаней, причалів, баз для стоянки і з пунктів та плавання маломірних суден в позанавігаційний період і темної пори доби (за винятком наявності в судна відповідного дозволу та обладнання).

Відповідальність за порушення прикордонного режиму
Порушення прикордонного режиму тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену ст. 202 КУпАП у вигляді накладення штрафу на громадян від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб – від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.