Херсонський виконком створив “варто-поліцію”?

4 года назад 0

Схоже, що в Херсоні рішенням виконавчого комітету Херсонської міської ради №166 від 16 квітня 2020 року під час оголошеного в Україні карантину через коронавірус COVID-19, легалізували дивний підрозділ в кількості 40 осіб.

Херсонський міський голова Миколаєнко Володимир Васильович під час засідання виконавчого комітету Херсонської міської ради надав слово своєму заступнику Козакову Ігорю Володимировичу. Козаков запропонував додати кілька пунктів до порядку денного засідання виконавчого комітету: 1. Про закупівлю енергосервісу та затвердження базових рівнів споживання теплової енергії (доповідає Ніконов) 2. Про участь у здійсненні контролю за виконанням вимог карантину (доповідає Щербина) 3.Про обмежувальні заходи на період Великодня та поминальних днів в місті Херсоні (доповідає Щербина) 4. Про затвердження лімітів споживання енергоносіїв по виконавчому комітету Херсонської міської ради на 2020 рік (доповідає Щербина) 5. Про визначення відповідального за підготовку та відкриття пляжу “Південний” у літній сезон 2020 року (доповідає Чушак) 6. Про попередній розгляд проекту рішення міської ради про внесення змін до Програми розвитку дорожнього господарства в місті Херсоні на 2020 – 2024 роки (доповідає Молнар).
Також членкинею виконкому було запропоновано визначитись зі складом конкурсної комісії по визначенню надавача послуг з вивезення твердих та великогабаритних побутових відходів (сміття).

В проекті порядку денного на сайті Херсонської міської ради ці пункти були відсутні.

Члени виконкому проголосували за внесення цих питань до порядку денного, кожне питання окремо.
Після голосування основних питань перейшли до додаткових (посилання на запис трансляції).

“Цим рішенням ми тимчасово, я підкреслюю, тимчасово на час дії карантину уповноважуємо посадових осіб інспекції з контролю за благоустроєм та управління споживчого ринку, окрім того, ще додатково 40 осіб на здійснення заходів щодо складання протоколів по статті 44, це по карантину. Це на вимогу обласної комісії ТЕБ (техногенно-екологічної безпеки – прим.ред.).” – виступив начальник юридичного відділу Щербина.
З цього приводу висловилась Мазур: “Владімір Васільєвіч, я прошу виключити з цього переліку інспекцію з контролю за благоустроєм. На сьогодні в місті три інспектори, вони складають протоколи з благоустрою по 152-й статті. Якщо зараз ми їм дамо повноваження ще по карантину, вони не встигнуть тоді слідкувати…”
“Та ми ж не навантажуємо!” – перервав репліку Мазур Миколаєнко. “Ми даєм право. Пра-во. Ми не ставим завдання.”
“То їсть ми як по благоустрою складали першочергово, так ми…”
“… просто даємо право складати ці протоколи!” – підсумував Миколаєнко. “На випадку, якщо там буде надзвичайна ситуація і нам потрібно буде залучати цих людей!”

Всі присутні 18 членів виконавчого комітету проголосували “ЗА”.

Хто ж ці “додатково 40 осіб”?

Найвірогідніше, що це ті ж самі особи, яких намагались легалізувати шляхом створення “Муніципальної варти”,  “Муніципальної поліції” – хлопці спортивної статури, яких можна зустріти на мітингах чи під час сесій Херсонської міської ради. Перевіримо цю гіпотезу.

Ініціаторами (чи просто рупором) створення виступали депутат Херсонської міської ради (ВО “Свобода”), керівник світлофорного відділу КП “Херсонміськсвітло” Урбанський Віталій Петрович, депутат Херсонської міської ради (УКРОП) Мазур Олена Олександрівна, т.в.о. заступника Херсонського міського голови, начальниця інспекції з благоустрою та начальник юридичного відділу Щербина Андрій Миколайович. Але голосування провалювались, бо цей новостворюваний підрозділ наділявся надзвичайно широкими повноваженнями, включно з можливістю робити обшуки в приміщеннях, мати зареєстровану зброю та службових собак (з проєкту рішення по створенню “Муніципальної поліції” від 2018 року):

4.1.7. Застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та використовувати службових собак відповідно до Закону України «Про охоронну діяльність».

Проголосувати проект створення “Муніципальної варти” (за основу) вдалось з п’ятої спроби завдяки ініціативі депутатки Мазур в жовтні 2017 року, Миколаєнко тоді навіть вилаявся в мікрофон.

 

Проголосувати рішення про створення “Муніципальної поліції” в цілому тоді не вдалось.

Можливо, в умовах карантину-2020 робиться спроба “тимчасово” ввести в правове поле (“мобільні бригади, COVID-патрулі” – цитата з рішення 166) діяльність не до кінця створеної “Муніципальної варти-поліції” в складі 40 осіб , не викликаючи зайвих підозр громадськості?

На сайті виконавчого комітету Херсонської міської ради викладено текст рішення 166 від 16-04-2020 з додатками. Там є і список осіб, уповноважених на складання протоколів. Він складається всього з 40 осіб.

1. АВРАМЕНКО Олег Іванович
2. АНДРІЄНКО Антоніна Олександрівна
3. БАНДУС Дмитро Миколайович
4. БЕРВІНОВ Максим Євгенійович
5. БУРЯКОВСЬКИЙ Денис Олександрович
6. ВАСИЛЬКОВ Костянтин Юрійович
7. ВОЛОШИН Микола Іванович
8. ГАЙЧЕВ Павло Васильович
9. ГЛЕЗНЯ Ксенія Євгенівна
10. ГУТЕЙ Тарас Володимирович
11. ЗАБОЛОТНИЙ Олексій Владиславович
12. Капліна Віра Іванівна
13. КИКОТЬ Ірина Олександрівна
14. КІЛЬНИЦЬКИЙ Володимир Павлович
15. КОВАЛЬ Ігор Миколайович
16. КозлЬОнков Валерій Юрійович
17. КРАВЕЦЬ Ігор Анатолійович
18. ЛИСЕНКО Віталій Володимирович
19. ЛИСЕНКО Юрій Олексійович
20. МАЗУР Ігор Романович
21. МАЛЯВКО Олексій Павлович
22. НІКУЛІН Владислав Юрійович
23. ОСТАПЕНКО Сергій Миколайович
24. ПАКЛОВ Дмитро Володимирович
25. ПАРАКА Максим Сергійович
26. ПЛЕШКО Ярослав Петрович
27. РОМАНОВА Наталія Миколаївна
28. РОЩІН В’ячеслав Андрійович
29. РУЗАЄВ Роман Валентинович
30. СЕРЕДЮК Віктор Володимирович
31. СИДОРОВ Володимир Анатолійович
32. СКАКУН Олена Петрівна
33. СМІХУН Наталя Анатоліївна
34. СТЕПАНЕЦЬ Дмитро Васильович
35. СУХОМЛІНОВ Олександр Віталійович
36. ФОКІН Артем Анатолійович
37. ХОЛОДОВ Денис Васильович
38. ХРУСЛОВА Катерина Валеріївна
39. ЧАСТКОВСЬКИЙ Олександр Анатолійович
40. ЯГУПОВ Леонід Іванович

Проаналізувавши перелік, можна стверджувати, що більшість зазначених у ньому – чиновники різноманітних рівнів.  Але чи не буде цей перелік в подальшому розширено?

Які санкції передбачає стаття 44?

Законом України №530-1Х від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19 )» внесені зміни до КУпАП, який доповнено ст.44-3, такого змісту: «Стаття 44-3. Порушення правил щодо карантину людей. Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ».

Тобто, три інспектори, працівники управління споживчого ринку та ці 40 осіб з переліку, опублікованому на сайті, зможуть скласти адміністративний протокол і на підставі нього вже офіційно, через відповідну комісію Херсонської міської ради,  оштрафувати будь-кого з херсонців на суму від 17 000 до 34 000 гривень , а посадову особу (наприклад, директора ТОВ чи ПП, яке надає послуги під час карантину) – від 34 000 гривень до 170 000 гривень . Рішення комісії може бути оскаржено в суді.

Жодних прав накладати штраф і отримувати його з фізичних чи посадових осіб на місці готівкою законом не передбачено.