Місцева газета звинувачує БПП у політичному тиску та… крадіжці назви газети

5 лет назад 0

У дивній ситуації опинилася херсонська районка «Каховська зоря»: видання з багаторічною історією, добре знане серед читачів, звинувачують у порушенні прав інтелектуальної власності й забороняють використовувати… назву газети. З цією претензією до ЗМІ й місцевої райради звернулося таке собі ФОП «Назарова О. В.», що, виявляється, стало ліцензіатом знаку для товарів і послуг «Каховська зоря». Про це повідомляє Інформаційна служба Національної спілки журналістів України.

У редакції газети звинувачують Оксану Назарову, очільницю Каховської районної організації БПП, у свідомому тиску на журналістів, які відмовляються перетворювати своє видання на партійний вісник. Колектив видання звернувся по допомогу до Національної спілки журналістів України.

Протягом останніх 3 років колектив газети «Каховська зоря» веде боротьбу за власне видання з одним зі співзасновників – районною радою. Попри закон про реформування друкованих ЗМІ, орган влади так і не спромігся винести на сесію питання про роздержавлення газети.

– Райрада просто не виконала закон про реформування ЗМІ, затягуючи час, судилися з нами за все, що можна придумати, – сказала в коментарі НСЖУ головна редакторка «Каховської зорі» Жанна Кисельова. – Проте суд ми виграли, та голова райради подала апеляцію – не згодна з ухвалою. А поки тривала вся ця судова тяганина, відбулася реєстрація бренду «Каховська зоря», тож нам погрожують черговим судом – за те, що використовуємо бренд підприємця Назарової.

Жанна Кисельова відзначає, що райрада не хоче відпускати районну газету у вільне плавання, адже прагне зробити таке собі «ручне видання», в якому активно популяризуватиметься діяльність однієї з політичних сил.

– На початку війни за роздержавлення була пропозиція від БПП співпрацювати на їхніх умовах. Тобто в газеті не повинно бути нікого, крім місцевого БПП. Та колектив вирішив, що не хоче, аби газета була чиїмсь політичним вісником. Але воювати з провладною машиною дуже важко… – розповідає Жанна Кисельова. – Коли ми висловили категоричну незгоду працювати на когось, почалися різноманітні маніпуляції та перешкоджання. У районі було засновано кілька видань зі схожою до нашого назвою – ці клони «Каховської зорі» збивали читачів з пантелику, адже навіть на пошті вони не знали, яка з численних газет із подібною назвою, їхня, справжня.

Лист-претензія від пані Назарової для колективу редакції став справжньою несподіванкою. У ньому йдеться, що відповідно до закону України «Про авторське право і суміжні права» «вимагаю припинити використання Комунальним підприємством «Редакція газети «Каховська зоря» знак для товарів і послуг «Каховська зоря» в будь-якій формі. В іншому випадку за захистом своїх прав буду змушена звертатися до суду».

– Зараз юристи вивчають, як можна владнати питання з брендом і захистити наші права. У нас в планах поки що є намір виходити, як і раніше. Бо ж насправді це вони в нас вкрали нашу інтелектуальну власність, – наголошує головна редакторка. – Але як же виснажує воювати за газету більше 3 років день у день, піддаючись моральному і психологічному тиску!

У Національній спілці журналістів Україні наголошують на неприпустимості політичного тиску на ЗМІ й обурені, що в Каховці влада свідомо дискредитує державну політику реформування комунальної преси.

– Замість цивілізованого розлучення органів влади з редакцією газети, що і передбачає закон про реформування, ми бачимо в Каховці цинічний тиск на журналістів, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – При загальній матеріальній бідності українських газет, наших колег намагаються позбавити ще й назви. Миритися ми не будемо, звернемося до партійного керівництва «Солідарності» у Києві та надаватимемо юридичну допомогу колегам.