Обласна виборча комісія фальсифікувала протоколи на сайті ЦВК?

3 года назад 0

На сайті Центральної виборчої комісії нарешті з’явились протоколи з виборів депутатів Херсонської обласної ради. Оголошення результатів відбулось ще 6 листопада 2020 року.

Через одноразове грубе порушення ЦВК оголосило про розпуск всього складу територіальної виборчої комісії Херсонської області та обрало новий склад комісії, який і мав встановити остаточні результати виборів.

Через судові позови та оскарження результатів протоколи не були вчасно оприлюднені. В паперовому вигляді ці документи на стенді для ознайомлення всіх охочих – взагалі розміщено не було, всупереч Виборчому Кодексу.

Нарешті протоколи з’явились на сайті ЦВК.

Але частина протоколів в електронному вигляді завірені підписами попереднього складу виборчої комісії. На документах, наприклад, відсутній підпис секретаря комісії. Замість підпису голови комісії проставлено рукописну цифру “2”.

Інші протоколи, що складались вже за нового складу, підписані без кворуму – тобто, кількість підписів не відповідає 50% +1 член комісії, біля прізвищ членів комісії або відсутні підписи, або зазначено “окрема думка”, “відмовився”. Також документи мають видимі сліди виправлень.

Крім цього у частині протоколів просто відсутня інформація про результати голосування у розрізі дільниць, лише підсумкові цифри по партіям та кандидатам. Це в принципі унеможливлює контроль правильності результатів виборів.

Чи можуть подібні дії Херсонської обласної комісії бути розцінені як фальсифікація виборчої документації? На це має дати відповідь слідство.

Стаття 158. Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців

  • Незаконне виготовлення або зберігання чи використання завідомо незаконно виготовлених виборчих бюлетенів, бланків відкріпних посвідчень, бюлетенів для голосування на референдумі –

караються штрафом від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

  • Підробка виборчих документів, документів референдуму, а так само використання завідомо підроблених виборчих документів, документів референдуму, вчинені членом виборчої комісії, комісії з референдуму, кандидатом, його уповноваженим представником, уповноваженою особою політичної партії (блоку), членом ініціативної групи референдуму, –

караються штрафом від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.