Поліція розслідує закупівлю ноутбуків

4 года назад 0

Поліція розслідує завищення цін під час закупівлі Групою централізованого господарського обслуговування навчальних закладів та установ освіти Херсонської області (Група ЦГОНЗУО) машин для обробки даних у ТОВ «БМС Техно» за 11,65 млн грн. Про це йдеться в ухвалах Херсонського міського суду від 19 лютого 2020 року.

Слідчі встановили, що у листопаді 2019 р. Група ЦГОНЗУО Херсонської області за результатами тендеру замовила «БМС Техно» машини для обробки даних (апаратна частина) (комп’ютерне обладнання (ноутбук) за 11,65 млн грн.

«БМС Техно» зобов`язалось поставити 743 ноутбука, таку ж кількість маніпуляторів типу «миша», а також забезпечити наявність електронної інформаційно-освітньої системи «Мій клас».

Вже у грудні уся сума за ноутбуки була перерахована «БМС Техно».

Згідно зі специфікацією до договору, вартість одного комплекту комп`ютерного обладнання (ноутбук, маніпулятор та електронна інформаційно-освітня система ПЗ «Мій Клас») склала 15,68 тис грн.

В якості машин для обробки Група ЦГОНЗУО Херсонської області придбала ноутбуки Lenovo v130-15 ikb 81hn00xdra. За інформацією, що міститься у магазинах мережі Інтернет, ці ноутбуки вже зняті з виробництва. Крім того, ринкова вартість такого ноутбуку не перевищує 9 тис грн.

Слідчі також з’ясували, що ринкова вартість маніпулятора типу «миша» марки «Maxxter mc-325» складає 65 грн. Відповідно, загальна вартість 743 маніпуляторів – 48,29 тис грн.

Електронна інформаційно-освітня система «Мій клас» є онлайн ресурсом та використовується за умови підключення мережі Інтернет. Використання ресурсів сайту здійснюється як на безоплатній, так і на платній основі. Проте, у разі необхідності отримання доступу до всіх предметів на сайті «Мій Клас», а також правильних відповідей з кроками розв`язання, можливе придбання підписки на рік, найбільша вартість якої 250 грн. Отже, за умови придбання підписки «Мій Клас» для використання на 743 комп`ютерах, вартість підписки має скласти 185,75 тис грн.

Слідчі звернулися до суду з клопотанням про надання доступу до документів «БМС Техно» та Групи ЦГОНЗУО Херсонської області, а також до банківського рахунку «БМС Техно». Суд клопотання задовольнив.

Власниками київського «БМС Техно» є Сергій Баланюк, Сергій Волок та Тарас Шевченко (директор). Питання, вочевидь, будуть до екс-начальника управління освіти Херсонської облдержадміністрації Євгена Криницького ( людина екс-губернатора Андрія Гордєєва), який звільнився в листопаді 2019 року. Про це повідомляють “Наші гроші”.