Відголоски діянь Шадріна у херсонському спорті

5 лет назад 0

Саме злочинною аферою по відношенню до херсонського олімпійського спорту є операція, яку колишній голова постійної комісії обласної ради з питань міжнаціональних відносин, культури, науки, освіти, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, курортно-туристичної діяльності Володимир Шадрін провернув з обласною програмою стипендій для спортсменів. Так стверджує начальник управління з питань фізкультури і спорту ОДА у 2014-2017 роках Юрій Семченко під час інтерв’ю, опублікованому у ЗМІ 9 жовтня цього року.
При цьому, на його переконання, в одиночку такий трюк виконати було б не можливо, тож депутат задіяв у свою схему поплічника – посадовця.
Зрештою про все по порядку.
На сесіях 01 червня та 27 липня обласна рада затвердила за зміни до програми щодо запровадження обласних стипендій. Із цими змінами, як було заявлено, мали б суттєво покращитись нові умови їх призначення у збільшених розмірах.
А розміри щомісячних стипендій в цьому році дійсно зросли.
Так, на 2018 рік програма передбачає їх у сумі по 10 тис грн. на місяць, на 2019 рік – по 12 тис грн. Але такі стипендії призначаються не всім тридцяти спортсменам, а тільки кращим п’яти, так званій елітній групі. А от хто може потрапити до цієї еліти і є предметом підступної махінації зараз уже рядового депутата облради Шадріна.
Варто зазначити, що ініціатива створити елітну групу стипендіатів зі збільшеним розміром виплат виникла ще у минулому році. Походила вона (ініціатива) від управління фізкультури та спорту ОДА і була всебічно підтримана спортивним активом області.
За задумкою ініціаторів елітна група стипендіатів мала б формуватися виключно із найкращих представників олімпійського спорту, адже в області уже давно на всіх рівнях лунають заклики до активних, конкретних кроків задля відродження олімпійської слави Херсонщини, завоювання нашими спортсменами медалей на Олімпійських іграх.
З урахуванням саме цих пріоритетів було підготовлено проект відповідних змін до програми стипендій, які обласна рада затвердила на сесії ще у червні 2017 року. Тож на той час мети було досягнуто.
Але уже в цьому році за наполяганням спортивної спільноти програму знову взялися змінювати, зокрема уточнювати критерії відбору спортсменів до елітної групи. Цим і скористався Шадрін для своєї підлої оборудки.
Справа в тому, що останні (цьогорічні) зміни до програми неодноразово розглядались створеною при управлінні спорту ОДА робочою групою із числа провідних спортивних фахівців, авторитетних представників спортивних закладів та організацій. В підсумку робоча група схвалила нову редакцію програми, але зберегла її принципову норму: елітна група стипендіатів може бути сформована тільки із представників олімпійського спорту.
Такий підхід в жодному разі не обмежує чи применшує значення для області паралімпійського і дефлімпійського спорту.
Заяви ж окремих діячів про посягання на рівноправність паралімпійців та дефлімпійців з олімпійцями є нічим іншим, як професійною недолугістю або ж пустим популізмом, оскільки програма стипендій передбачає матеріальне стимулювання представників і тих, і інших видів спорту на рівних умовах та в аналогічних розмірах. Це стосується як щомісячних, так і одноразових стипендій. І виключенням у цьому має бути тільки принцип формування елітної групи стипендіатів.
Це, на думку Юрія Семченка, зрозуміє та належним чином оцінить цільова аудиторія – справжні професіонали і патріоти херсонського спорту.
Всім іншим треба збагнути, що обласні стипендії є не стільки фінансовою винагородою, скільки мотивуючим фактором до повної подальшої самовіддачі з метою досягнення максимально можливих результатів. І саме головне, з метою досягнення результатів для Херсонської області. Це надважливо тому, що впродовж багатьох років з області не припиняється відтік спортсменів високого класу до інших регіонів України, в яких створені кращі умови для підготовки та соціального забезпечення. Тільки у 2016-2017 роках Херсонщину покинули близько 20 провідних спортсменів. І всі вони представники олімпійських видів спорту. В паралімпійських і дефлімпійських видах спорту про такі випадки не відомо.
Глибоко поважаючи спортсменів-інвалідів, схиляючись перед їх силою волі і прагненням до перемоги Юрій Семченко впевнений, що рятувати сьогодні треба саме спорт олімпійський!
Цим і керувалась робоча група при обласному управлінні спорту, виписуючи зміни до програми обласних стипендій, насамперед умови призначення щомісячних стипендій для елітної групи спортсменів.
Далі (у травні цього року) ці зміни до програми розглядались на засіданні головного дорадчого органу голови ОДА у сфері спорту – координаційної ради з питань розвитку фізкультури і спорту в області і були підтримані там більшістю присутніх. Але тут уже спрацьовував підступний прийомчик Шадріна, який у кримінальному законодавстві називається підробленням документів чи фабрикуванням матеріалів.
Чому? Тому що більшість із учасників того сумнозвісного засідання коордради і не здогадувались, що голосують не за документ, схвалений попередньо робочою групою фахівців, а за фальшивку, переписану за день до того Шадріним з допомогою обласного управління спорту.
Як наслідок, прийняті обласною радою 01.06.2018 намальовані Шадріним і Ко зміни до програми здивували спортивну спільноту області.
І не тільки тому, що рада затвердила безграмотний документ, який через арифметичні помилки, сформульовані по різному назви одних і тих же видів стипендій у різних таблицях, дублювання окремих норм положень та ін., не піддається ні логічному поясненню, ні послідовності. Все це дрібниці, так звані технічні недоліки, що суттєво не впливають на головну мету програми, а свідчать про низький професійний рівень службовців, які її готували.
Головною ж бідою зміненої програми є її норма, яка дозволяє до елітної групи стипендіатів включати крім представників олімпійського спорту і паралімпійців, і дефлімпійців (спортсменів з обмеженими можливостями). При такому об’єднанні стратегічне завдання підтримки саме олімпійських видів спорту зводиться нанівець.
Отже, за твердження інтерв’юера, дякуючи депутату облради Володимиру Шадріну і нинішньому начальнику обласного управління спорту Юрію Кану, на сьогодні програма є профанацією якісних змін в олімпійському спорті Херсонщини.
Були сподівання, що на сесії 12 жовтня обласна рада виправить цю несправедливість і внесе до програми обласних стипендій відповідні коригування. Але обласна адміністрація не спромоглася підготувати для цього необхідні матеріали. Напевно низькопробна операція Шадрін – Кан з програмою стипендій її влаштовує.
Отже виходить, що Шадрін вкотре у підступний, шахрайський спосіб, шляхом брехні і маніпуляцій цинічно обдурив увесь депутатський корпус і, власне, всю спортивну спільноту Херсонщини.
Тільки тепер в центрі подій поряд з Шадріним опинився і Юрій Кан.
Чим продиктовані їх дії? Що це, загравання зі спортсменами з обмеженими фізичними можливостями, чи просто нехлюйство? Це питання, за твердженням Семченка Ю.О., сьогодні турбує багатьох представників олімпійських видів спорту.
А може все набагато простіше і цей трюк ніщо інше, як намагання Шадріна дати «вітер у вітрила» в.о. директора обласного центру «Інваспорт» Кедровському Б.Г., якого сам же і привів на цю посаду в обмін на своє влаштування за бюджетні кошти до магістратури факультету фізвиховання та спорту ХДУ, деканом якого був на той час Борис Кедровський. Як кажуть «долг платежем красен».
На ці питання хтось колись має дати відповідь.
І хто знає, може саме для прокрутки Шадріним подібних ганебних схем і звільнили рік назад (08 листопада) з посади Юрія Семченка.
Можливо за свою принципову позицію, боротьбу з розкраданням бюджетних коштів, протистояння згубним ініціативам Шадріна не зручний, з власною думкою чиновник і позбувся посади. Як говорить народна мудрість: «Шукаєш правду – шукаєш роботу».
І от на місце не зговірливого Семченка Ю.О. взяли керованого і покірного Кана Ю.Б. Головне, щоб не перечив, а допомагав Шадріну, що той і робить з успіхом, як свідчить оприлюднена колишнім посадовцем інформація.
Обнадіює у даному випадку тільки те, що в облраді нарешті зрозуміли істинні пагубні мотиви Шадріна, а період, коли йому віддали на відкуп всі питання спорту, минув.
Свідченням цього є позбавлення Шадріна на сесії обласної ради 12 жовтня повноважень голови постійної гуманітарної комісії обласної ради, яку він очолював з 2015 року.
Із запізненням, але усвідомили й переконались, що вискочка, якого декілька років тому ніхто й не знав у херсонському спорті, зі своїми у минулому поплічниками Сухом і Дерев’янко є великим злом для сфери спорту. Сьогодні всі ці індивідууми нищать одне одного як павуки у банці, засипаючи правоохоронні органи обопільними доносами.
Дещо раніше оцінку діям Шадріна дали і члени Херсонського обласного підрозділу Національної федерації самбо України, які висловили йому недовіру і прогнали з посади керівника цієї організації.
Так, напевно, починається процес очищення у херсонському спорті.
Чекаємо на результат!