Возаловська пропонує замінити тризуб граблями

5 лет назад 0

Возаловська Наталія Анатоліївна, радник голови Херсонської ОДА Гордєєва Андрія Анатолійовича, координатор Центру допомоги учасникам АТО при Херсонській обласній державній адміністрації, пропонує змінити герб України, зобразивши там замість тризуба граблі.

Про це Возаловська повідомила 25 жовтня 2018 року на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook:

“Поняття терпимості принципово є моральним поняттям, яке стало політичним і правовим поняттям. Толерантність є людською чеснотою, і у сенсі моралі означає терпимість до відмінностей серед людей, уміння жити, не заважаючи іншим, здатність мати права і свободи, не порушуючи прав і свобод інших.
Це визначення гугла.
Так от, за визначення того самого гугла, ми є невиліковно, безнадійно толерантною нацією, яка через цю дурість в усі віки, через цю холєру втрачає цвіт української нації. Мільйонами, сотнями тисяч своїх дітей через толерантність до московитів. Я не буду писати про те, як це відбувалося, коли мене не було ще на цьому світі, бо знаю лише з історії, розповідей бабусі, інших старожилів, я бачу, що відбувається зараз. Ми вже зараз втрачаємо патріотів, яких знову вбиває московщина, але з величезним толерантним самовдоволенням, радо наступаємо на ті самі граблі. Наш герб не тризуб. Наш герб – граблі!
Накипіло.”

Статтею 20 Конституції України визначено, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

На сайті Українського інституту національної пам’яті зазначено: “Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів. Малим Державним Гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні, затверджений Верховною Радою України 19 лютого 1992 р. Великий Герб України знаходиться ще у стадії розробки. На сьогодні до Верховної Ради України подано кілька варіантів законопроектів.”

Державний Герб України, Малий Герб

Можливо, пані Наталії варто подати і свій варіант Великого Гербу, з граблями замість тризуба. Але чи має цим питанням і саме в такому вигляді перейматись координатор Центру допомоги учасникам АТО при Херсонській обласній державній адміністрації?

Наруга над державними символами — злочин, передбачений 338 статтею КК України, що полягає у публічній нарузі над державними символами. Об’єктивна сторона злочину полягає в нарузі над державним символом, тобто в таких діях, як знищення чи пошкодження прапора або герба, шаржування герба чи гімну тощо.

Стаття 338 ККУ:
1. Публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України –
карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.
2. Публічна наруга над офіційно встановленим або піднятим прапором чи гербом іноземної держави –
карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Чи є злочином пропозиція наруги над державним символом, озвучена пані Возаловською – нехай розбираються компетентні в цьому питанні органи.