Антибіотики у Херсоні продають, кому заманеться

3 года назад 0

Чим більше на Херсонщині виявляють заражених коронавірусом,тим стрімкіше у нас підвищується попит на різноманітні антибіотики. І хоча COVID-19 вони переважно не лікують, все одно з аптек вигрібають усе підряд навіть здорові люди. Препарати складають у тумбочки як запас, з розрахунку на те, що «нехай воно буде про всяк випадок». А між тим хворим їх вистачає далеко не завжди. І то ще півбіди. Безконтрольний їх прийом також може радше нашкодити, а не допомогти: адже не секрет, що через зловживання ними мікроорганізми стають менш вразливими для дії антибіотиків.

— Антибіотики у фармацевтичній мережі мають відпускати за рецептом лікаря. Але фактично їх продають усім бажаючим. Це досить розповсюджене порушення, але фіксувати його нікому:  перевірки аптек проводяться лише вряди-годи, та й поліція цікавиться переважно обігом наркотиків та прекурсорів. Та якщо факт безрецептурного збуту антибіотиків і доведуть, покарання буде дуже м’яким: 340 гривень  штрафу, а не відкликання ліцензії. Такими ну дуже помірними фінансовими санкціями нині нікого не злякаєш – надто у порівнянні з колосальними прибутками, які власники аптек отримують від реалізації партій антибіотиків, — коментує начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Херсонській області Владислав Данько.

Експерти непокояться: якщо не вжити контрзаходів, масштаби «великого розпродажу» антибіотиків можуть ще зрости після легалізації  Україні онлайн-торгівлі ліками. Хоча вже зараз у Інтернеті можна нелегально купити, що завгодно: від диво-засобів, котрі за рекламою, навіть від коронавірусу допомагають, аж до заборонених в наші державі стероїдів для нарощування м’язової маси. І ніяка поліція та контролюючі органи збити цю «хвилю» наразі не спроможні.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.