“Фінансування лікарень у Генічеському районі залежить від кількості наданих послуг”

3 года назад 0

НСЗУ заявляє, що причини проблем із фінансуванням Генічеської і Новотроїцької лікарень слід шукати в самих закладах.

До 7 млн грн виросла заборгованість по заробітній платі в Генічеській центральній лікарні. Таку інформацію озвучили на пленарному засіданні сесії Генічеської міськради 27 серпня.

За словами директора лікарні Ельдара Фетієва, проблема виникла через недофінансування з боку Національної служби здоров’я України. З медиками не розрахувались ще за червень, через що з лікарні вже почали звільнятися медичні працівники. Крім того, в лікарні анонсують масове скорочення.

Раніше в подібній ситуації опинилась Новотроїцька центральна лікарня. Директорка закладу Наталя Ракша теж звинуватила в цьому НСЗУ. За її словами, за 9 місяців 2020 року, попри заборону планових госпиталізацій і різке зменшення кількості пацієнтів лікарня отримала з держбюджету майже 17,3 млн грн, а протягом 9 місяців 2021 року вона може отримати лише 10,8 млн грн.

Ми попросили Національну службу здоров’я України прокоментувати ситуацію в Генічеській і Новотроїцькій центральних лікарнях. У відомстві запевнили, що воно не має жодного впливу на розміри і терміни виплати зарплат, оскільки це є повноваженнями самих адміністрацій лікарень.

“У 2021 році Новотроїцька центральна лікарня уклала договір з НСЗУ на суму 10,8 млн грн за дев’ятьма пакетами послуг. Генічеська центральна лікарня на 2021 рік має договір з НСЗУ на суму 34,18 млн грн. На період пандемії, коли були заборонені планові хірургічні втручання і зменшився потік пацієнтів, НСЗУ застосувала спеціальний коригувальний “ковідний” коефіцієнт 1,9. Він враховував карантинні обмеження і відповідне зменшення кількості пацієнтів”, — повідомила “Новому дню” пресслужба НСЗУ.

У відомстві наголошують, що в червні 2021 року через спад захворюваності лікарні, які не приймають пацієнтів з ковід-19 та не є в списку так званих “ковідних закладів”, відновили планові операції.

“Тому з третього кварталу враховувати цей коефіцієнт не доцільно. І НСЗУ робить відповідні перерахунки запланованої вартості медичних послуг за договорами. Також перерахунок здійснюється на основі медичних записів, які внесені в електронну систему вже у другому кварталі 2021 року. Перерахунок відбудеться, починаючи з 1 липня. Впродовж серпня укладатимуться додаткові угоди з закладами. В них буде перерахована сума відповідно до фактичної кількості наданих медичних послуг за даними електронної системи охорони здоров’я, внесеними у другому кварталі 2021 року. А також враховане вилучення “ковідного” коефіцієнту з розрахунків. В результаті запланована вартість медичних послуг може бути як збільшена, так і зменшена”, — підкреслили в пресслужбі НСЗУ.

У жовтні у відомстві планують здійснити додатковий перерахунок сум договору на основі даних з електронної системи охорони здоров’я. Тож НСЗУ закликає заклади вносити дані в електронну систему вчасно та достовірно, адже від цього залежить їхнє фінансування.

“Сума договору на 2021 рік залежить від кількості наданих пацієнтам послуг, які заклади внесли в електронну систему охорони здоров’я у 2020 році. Зменшена сума для Новотроїцької, Генічеської та будь-якої іншої лікарні означає, що заклад або надав меншу кількість послуг, або ж не в повному обсязі вніс дані в систему”, — йдеться в повідомленні пресслужби НСЗУ.

Нагадаємо, що другий етап медичної реформи в Україні стартував 1 квітня 2020 року після успішного впровадження першого етапу. Однак через критику президента України Володимира Зеленського в Міністерстві охорони здоров’я реформу вторинної ланки суттєво й нашвидкуруч змінили. Тепер у Генічеському районі, та й у багатьох інших регіонах України ми бачимо результат впроваджених президентом змін.

Олег БАТУРІН.