Спеціалісти розповіли, як розпізнати тепловий удар

3 года назад 0

Літня спека буває дуже підступною. Часто замість відпочинку й сонячних ванн людина може отримати тепловий удар, котрий є доволі небезпечним для здоров’я. Рятувальники розповіли, як розпізнати тепловий удар і що робити, коли ви або ваші рідні опинилися у такій ситуації.

Основними симптоми та ознаками теплового удару є висока температура тіла (40 С і вище), спрага, а також відсутність потовиділення. При тепловому ударі, викликаному спекотною погодою, шкіра стає гарячішою і сухою на дотик. А при тепловому ударі, викликаному напруженою фізичною роботою, шкіра зазвичай волога, липка.

У хворого також з’являється почервоніння шкіри, прискорення дихання, підвищення частоти серцевих скорочень. У людини може розвинутися пульсуючий головний біль, судоми, галюцинації, втрата свідомості.

Якщо ви відчули перші симптоми теплового удару, негайно викличте швидку допомогу.

Коли ж у вас немає можливості викликати невідкладну медичну допомогу, слід зробити наступне:

  • якщо ви перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення;
  • зніміть тісний одяг, розв’яжіть краватку, зніміть взуття;
  • якщо є можливість, оберніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор, прийміть прохолодний душ або ванну. Так само, для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, пахв і паху мішечки з льодом;
  • рекомендується випити 1 літр води з додаванням 2 чайних ложок солі.

У жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава, капучино), оскільки вони порушують терморегуляцію організму.

Перша допомога:

швидко перенести постраждалого в прохолодне місце, покласти на спину, піднявши дещо ноги, зняти або розстебнути одяг. Змочити голову холодною водою або покласти на неї змочений холодною водою рушник, холодні примочки на лоб, тім`яну ділянку, потилицю, на пахові, підключичні, підколінні, пахвові ділянки, де зосереджено багато кровоносних судин. Можна зробити вологе обгортання, або протерти тіло постраждалого шматочком льоду, облити його прохолодною водою, але обережно і не довго;

у важких випадках слід одразу зважити на характер дихання постраждалого, перевірити, чи не порушена у нього прохідність дихальних шляхів. Виявивши, що язик запав, а в роті є блювотні маси, повернути голову постраждалого на бік і очистити порожнину рота бинтом або носовою хустинкою, накрученою на палець;

якщо дихання слабке, або його немає, терміново почати робити штучне дихання методом “рот у рот” чи “рот у ніс” до появи самостійного глибокого дихання. Якщо відсутній пульс, а зіниці розширені і не реагують на світло, слід провести весь комплекс реанімації – штучне дихання і непрямий масаж серця.