В медзакладах Херсонщини можна безкоштовно лікувати вірусні гепатити

3 года назад 0

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е, але найбільшу проблему представляють вірусні гепатити В та С, які призводять до розвитку хронічного запалення печінки, розвитку цирозу та раку і спричиняють до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами.

В Україні, за оціночними даними, 1 342 418 осіб інфіковані вірусним гепатитом С, але під медичним наглядом перебуває всього 6,9%, близько 92 000 осіб. Вірусним гепатитом В, за оцінками експертів, інфіковані 559 341 осіб, під медичним наглядом перебуває ще менше — 3,3%, тобто 18 433 осіб. На жаль, більшість людей навіть не знають про свою хворобу і не отримують лікування.

Основними шляхами інфікування вірусними гепатитами В і С є парентеральний (при контакті з інфікованою кров’ю, забрудненими нею інструментами), статевий, перинатальний.

Вірусні гепатити можуть протікати безсимптомно до того часу, поки не призведуть до серйозного ураження печінки. Тому важливо кожному пройти тестування на вірусні гепатити. Категорії населення, що мають підвищений ризик інфікування вірусними гепатитами (споживачі наркотиків; пацієнти, що перебувають на гемодіалізі; особи, що живуть з ВІЛ; медичні працівники, що контактують з кров’ю тощо), мають проходити тестування 1 раз на рік.

Щоб пройти тестування на вірусні гепатити В і С слід звернутися до сімейного лікаря або терапевта. У разі позитивного тесту, лікар скеровує у приватну лабораторію для проведення підтверджувальної діагностики полімеразною ланцюговою реакцією.Також потрібно буде пройти ще додаткові обстеження (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові (АЛТ, АСТ), маркери вірусного гепатиту В HBsAg).

Одразу після встановлення діагнозу можна розпочати лікування. Вірусний гепатит С повністю виліковний за умови раннього початку лікування і відповідального відношення до терапії. Повне одужання від вірусного гепатиту В трапляється рідко, але сучасні ліки дозволяють стримати розвиток ураження печінки. Крім того, гепатит В можна попередити за допомогою вакцинації.

На Херсонщині лікування вірусних гепатитів проводиться в закладах:

– КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша»;

– КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. О. С. Лучанського»;

– КНП «Фтизіопульмонологічний медичний центр» Херсонської обласної ради;

– КНП «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім.Г.І.Горбачевського» Херсонської обласної ради;

– КНП ХОР «Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня»;

– КНП «Новотроїцька центральна лікарня» Новотроїцької селищної ради.

Для лікування хворих на вірусні гепатити В і С за кошти державного бюджету закуповуються медикаментозні засоби, які розподіляються по регіонам і знаходяться в медичних закладах, де лікують гепатити.

Дізнатися про наявність конкретного препарату в лікарнях України та області можна за посиланням.

Дані для кожної лікарні щомісяця оновлюються.

Пресслужба Херсонського обласного центру громадського здоров’я