Віктор Короленко: на Херсонщині щодоби додається 300 хворих на COVID-19

3 года назад 0

Наразі 6660 жителів Херсонщини інфіковані COVID-19. Щодоби в регіоні фіксують до 12 «коронавірусних» смертей. Про це повідомив директор Департаменту здоров’я Херсонської ОДА Віктор Короленко. У лікарнях перебувають 1056 пацієнтів з діагнозом коронавірус та підозрою на нього. Як правило, у 80% випадків COVID-19 підтверджується. Нерідко коронавірус викликає інфаркти та інсульти і, безумовно, страждає дихальна система. Коли ураження легень досягає 70-80%, людину переводять на ШВЛ. Але майже половина таких пацієнтів помирають. Зараз у лікарнях Херсонщини до апаратів штучної вентиляції легень підключені 19 тяжкохворих. 67% «ковідних» пацієнтів отримують кисень. І якщо ще кілька місяців тому споживання медичного кисню в регіоні коливалося до 600 кг на добу, то сьогодні використовується 7 тонн… За словами головного лікаря області, вже прийняте рішення забезпечити медичним киснем всі ліжка для хворих на коронавірус, хоча за нормами МОЗ вимагається не більше 80%. Загалом під ліквідацію наслідків епідемії COVID-19 в лікарнях Херсонщини виділено 2164 ліжка, з них 1056 вже зайняті. Незабаром «ковідних» пацієнтів лікуватимуть у госпіталі інвалідів війни Білозерській, Чаплинській та Новотроїцькій ЦРЛ. Це ще плюс 400 ліжок. Щодоби лише в Херсоні здійснюється 270  «ковідних» виїздів «швидкої», при тому, що працює лише 17 бригад.  Двигуни не глушаться – констатує Віктор Короленко. Показники для госпіталізації – сатурація нижче 94, задишка, висока температура. Також враховується наявність  цукрового діабету, онкозахворювання, збільшеної ваги.

«Відповідно мого наказу питання про госпіталізацію не вирішує фельдшер «швидкої». Він передає інформацію до диспетчерської, де цілодобово чергують 2 лікаря і вони приймають рішення, погоджуючи з приймальним спокоєм лікарні. Якщо в людини є характерні симптоми, тактика визначається на рівні сімейного лікаря. В кожній лікарні є мобільні бригади, вони виїжджають і відбирають матеріал для лабораторного обстеження. Якщо діагноз підтверджується, епідеміологи шукають контактних осіб», — говорить Віктор Короленко. 

Щодо ПЛР тестів – першими обстежують пацієнтів лікарень з пневмонією, дітей, вагітних, онкохворих. Потім – решту. Щодня до «коронавірусної» статистики в регіоні додається в середньому 300 хворих. Найбільше — в Херсоні, Каховці, Новій Каховці.

-Причини таких рейтингів зрозумілі. Найбільша скупченість населення. Розвинута інфраструктура, робота ТРЦ, фітнес-клубів, супермаркети. Стала робота громадського транспорту. І абсолютне нехтування протиепідемічними заходами населенням, — говорить Віктор Короленко.

Вже сьогодні на Херсонщині є дефіцит медиків, а саме лікарів. Адже велика частина медперсоналу хворіє. Взяти підміну ніде. В регіоні немає медичних університетів. Найважливіші зараз інфекціоністи. Держава їх останніх п’ять років не випускала, як і анестезіологів, реаніматологів. Тому Херсонщина обходиться тим кадровим ресурсом, який є. Обласні інфекціоністи постійно проводять онлайн-наради з лікарями в районах, у базових закладах, як поводити себе з хворими з важким і середнім перебігом. 

Марина САВЧЕНКО.