Виплачувати ковідні компенсації у повному обсязі держава не планує

3 года назад 0

Частину виплат хочуть перекласти на місцеві громади.

Про серйозну затримку доплат медикам, які лікують хворих на ковід-19 заявив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

— Затримка йде в місяць-півтора. Вже озвучуються пропозиції перекласти ці виплати на місцеві громади. Водночас держава вже пропонує перекласти на нас частину компенсаційних виплат для фізичних осіб-підприємців на час локдауну. Їх розмір збільшили до показника середньої зарплати по області. 8000 грн обіцяє сплачувати держава, а різницю хочуть покласти на громади. Приміром, зараз середня зарплата по Херсонщині становить 9342 грн/міс. Тобто, різницю в 1342 грн для кожного ФОПа мають сплатити місцеві ради, — розповів він.

Як зауважив Володимир Коваленко, наповнення бюджету останнім часом йде дуже важко. 

— Досі ми не отримали від держави акцизний податок за пальне. А це 4 млн грн за квартал. Складна ситуація й у підприємців, які постраждали від локдауну. Фактично, наповнення бюджету відбувається в ручному режимі, — додав він.

Не перекладати на місцеві громади компенсаційні виплати для підприємців закликало президента України, уряд та Верховну раду правління Асоціації міст України. На своєму засіданні 24 березня воно прийняло звернення, в якому нагадало про великі збитки, які зараз несуть місцеві бюджети через надані на час карантину пільги зі сплати податків.

“Запропонований механізм порушить соціальну справедливість, адже підприємці, в першу чергу на сільських територіях та в малих містах, не отримають такі доплати через фінансову неспроможність місцевих бюджетів. А бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані, і виділення таких доплат призведе до скорочення видатків на освіту, охорону здоров’я, соціальні послуги, компенсації пільг громадянам з перевезень та зв’язку замість держави”, — йдеться у зверненні правління АМУ.

У свою чергу справедливими виплату частини компенсацій з місцевих бюджетів вважає народний депутат України від “Слуги народу”, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету Верховної ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін. За його словами, відповідний законопроєкт, ініційований Володимиром Зеленським, буде розглянутий найближчим часом. 

“Він є компромісом між центральною та місцевими владами, що не має імперативу про відшкодування з боку місцевих бюджетів. Кожна громада буде самостійно ухвалювати рішення щодо додаткових виплат бізнесу. І це правильно. Це про субсидіарність, децентралізацію і роботу з інвестором”, — пояснив Віталій Безгін.

Олег БАТУРІН.