Випробовувати терпіння медиків продовжують на Херсонщині

3 года назад 0

Роботу виконали, а гідну винагороду за неї вчасно не отримали. Дитяча обласна клінічна лікарня Херсона лише впродовж липня надала мешканцям краю медичних послуг на десять мільйонів гривень. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) мала цю суму переказати, згідно укладеного договору. Але належних коштів заклад не отримав і досі, через що дев’яти сотням працівників вчасно (20-21 вересня) не сплатили аванс. Адже потрібних для цього 3,5 мільйона гривень просто немає.

— З цього приводу ми вже написала листа до обласної прокуратури, звернулися до обласної ради. Голова Херсонської облради Олександр Самойленко узяв питання на особистий контроль. На контроль його взяв і виконувач обов’язків голови НСЗУ Дмитро Самофалов – він теж виходив на контакт, і обіцяв, що гроші будуть з дня на день. Та наразі вони відсутні, — каже головний лікар дитячої обласної клінічної лікарні Інна Холодняк.

За словами Інни Вікторівни, грішми НСЗУ «крутить» не вперше. Затримки фінансування траплялися і наприкінці минулого року, і в травні 2021-го. У розпал коронавірусної епідемії вчасно своїх грошей не дочекалися й більшість лікарень у районах краю, через що там також затримали аванс («Новий день» про це писав). Прикметно, що в Національній службі здоров’я переконують, що насправді затримок із виплатами немає – платять не скільки потрібно, а за конкретно надані послуги. Мовляв, скільки заробили, стільки й отримали. 

Підхід видається справедливим і ринковим, однак…хіба що для якогось виробничого підприємства. Адже медики не стоять за конвеєром, виробляючи певний продукт – вони лікують людей і тоді, коли вони з цього приводу звертаються. І «зрізати» виплати, керуючись недостатнім обсягом наданих послуг – то профанація. Дві-три неотримані зарплати, і лікарі та медсестри почнуть звільнятися, виїжджаючи за кордон чи наймаючись до приватних клінік. Тоді «ринковий підхід» закінчиться тим, що надавати медичні послуги вже буде нікому – навіть за наявності бюджетних коштів для їх оплати.  А лікуватися, мабуть, доведеться у Польщу їздити…

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.