До нового сезону готові!

5 лет назад 0

Херсонська «Межа, або У контейнері» режисера Раду Гілаша відкривала 30-й фестиваль «Золотий лев» у Львові

Новий театральний сезон от-от офіційно відкриється. Про те, що чекає херсоньких театралів, а також, що вже відбулося в житті херсонського театру, розповідали на прес-конференції 1 жовтня.

Фестивальний вересень

У вересні херсонський театр підкорив Грузію — моновистава режисера Сергія Павлюка «Порожнеча» стала гостем 5-го Міжнародного Театрального Фестивалю Національної драматургії  в місті Ахалцихе. Тетяна Проворова змусила плакати навіть чоловіків! Запрошують приїхати ще. І привід для повернення є — частина декорацій так і залишилася в Грузії.

Вистава "Порожнеча". Фото Дениса Максимова

А в минулу неділю «Межа, або У контейнері» режисера Раду Гілаша відкривала 30-й фестиваль «Золотий лев» у Львові. Приймали її дуже добре, хоча актори хвилювалися, бо вистава йде російською. Але українська пісня у фіналі розставила все по своїх місцях.

Цього ж дня у Запоріжжі змусили про себе говорити і непрофесійні актори — на фестивалі театрів-лабораторій «VIEfest» презентували «Good Game» театральної студії 18+ (текст херсонської драматургині Наталі Блок, режисура Катерини Слажнєвої). Працювали у приміщенні колишнього складу — локація дещо дивна, але «в тему», були вражені прийомом і сприйняттям вистави, окрилені тим, що їх, акторів-аматорів, прийняли за студентів театрального вузу. Їм дякували за тему інтернет-залежності, за те, що розмовляли з глядачем його мовою. І навіть викликали дискусію щодо використання нецензурної лексики.

Вистава «Good Games». Фото Юлії Лук'яненко

А директор театру Олександр Книга встиг очолити журі на міжнародному театральному фестивалі Tiyatro Sanati в Туреччині. Там навіть заснували Євразійську асоціацію театрів, і Україну представляє Херсон!

Але фестивальний рух не припиняється: попереду — поїздка в Миколаїв з «Калікою з острова Інішмаан» та в Румунію з «Межею».

Ювілейний початок

5, 6 та 11 жовтня — бенефіс Анатолія Толока! До 80-річчя улюбленого актора, який більше півсторіччя свого життя присвятив херсонському театру, буде презентовано театралізовану концертну програму. Анатолій Степанович і сам братиме участь у концерті, і разом із глядачами подивиться на свої знакові ролі у виконанні інших акторів театру. Вже вкрай цікаво. А ще обіцяють червону доріжку, живі скульптури, дегустацію вина та навіть устриці!

Відновлюється «Театральна кухня», перша — 30 жовтня з Анею Тільняк (розмовлятимуть про соцмережі), далі до проекту мають долучитися і брати Капранови.

Повертається театр і до співпраці з ХДУ: над жовтневою прем'єрою «Осіннього рок-н-ролу» вже працюють, ідеї київської режисерки Тетяни Аркушенко втілюють Олександра Тарновська і Микола Левченко.

На Новий рік готують 2 прем’єри — для дітей (сучасний перфоманс на українську тематику створють режисери Сергій Новачук та Ірина Корольова) і для дорослих (нову розважальну програму готує Катерина Слажнєва).

А загалом, до Нового року прем'єр буде небагато бо жовтень-листопад насичений прокатними виставами. Хоча два проєкти, можливо, вдасться втілити і до Нового року, але не факт: театр еротичної поезії з братами Капрановими та гоголівське «Одруження» у постановці уславленого Станіслава Мойсеєва — режисер мав приїхати до Херсона ще у серпні, але все якось не складається…

Новий рік — з новими прем'єрами

У планах — відновити цікаві вистави, які не йдуть тому, що актори пішли з театру: «Труффальдіно», «Ромео і Джульєтта», з тієї ж причини потребує оновлення навіть комедія «Не турбувати», якій і року не виповнилося.

Але не хвилюйтеся: одні йдуть — інші приходять. Цьогоріч до херсонського театру перейшли пара акторів і артисти балету з білоцерківського театру, повернулася додому і колишня випускниця театральної студії «Пролісок» Ірина Рура — отримавши диплом ВДІКу, вона відмовилася працювати у Москві.

Ідей, як завжди, вдосталь. Є місце і для класики, і для сучасної драматургії. «Украдене щастя» і «Фарбований лис» Івана Франка, «Конотопська відьма» Квітки-Основ'яненка (Сергій Павлюк планує відкрити цією виставою «лісовий» сезон).

У роботі — дві п'єси білоруського драматурга Андрія Курейчика. Над «Ображеними. Україна» театр почав працювати ще до Мельпомени Таврії, на фестивалі відбулася читка. Хоча режисер Сергій Павлюк ще тоді стверджував. що все майже готово, прем’єра відтерміновується. А на День Святого Валентина буде «Виконавець бажань» (може, з іншою назвою — та сама п’єса, за якою зняли фільм «Любов-морков»).

Читка п'єси Ображені.Україна. Фото Стас Остроус.

А ще театрe часто докоряють, що він, театр імені Миколи Куліша, не має вистав за п'єсами драматурга-земляка. Кажуть, і це може змінитися — пропозиції від режисерів є.