Дубль перший: кінопроби

5 лет назад 0

У суботу, 12 жовтня, в рамках фестивалю «КіноДжем» проходили кінопроби для акторів, які хочуть знятися у фільмах, що зніматимуть учасники в рамках програми «Фільм за тиждень».

Актори повинні були зіграти певного персонажа у придуманій ситуації: дівчину, якій у маршрутці наступили на ногу,  мати, яка видає заміж свою юну доньку і їй усе не подобається, або дружину, яка пояснює поліції, як вбила свого чоловіка, коли той намагався вкотре побити її та інших.

Окрім цього всім необхідно було покричати — від страху, або горя, щоб показати свої акторські здібності, бо ці емоції дуже важко передати.

Все це записувалося на камеру, щоб режисери, які не були присутні на пробах, могли подивитися на акторів і запросити їх у свої фільми.

Авторка відео Юлія Лук'яненко

Після кінопроб відбувся другий майстерклас на цей день, який був присвячений акторській майстерності.

«Актор повинен бути собою і вміти розслаблятися» — каже Олена Таскаліна, яка проводила майстерклас.

Першим завданнями учасники мали згадати і розповісти, як вони йшли до бібліотеки: кого вони зустріли, що відчували, що навколо було звичайним, а що незвичним.

«Коли ви станете перед камерою і вам, наприклад, потрібно буде пити каву, то вам доведеться згадувати всі свої дії, вчитися робити це заново. Щоб цього не робити пропоную таке завдання: згадайте як ви п’єте чай або каву, пориньте у цей стан. Згадайте все, що ви відчували, що відбувалося навколо, який був смак, яка чашка у вас була, всі подробиці» — запропонувала Олена і після декількох хвилин кожен з учасників описував свій досвід.

Потім вона запропонувала додати емоцію і пригадати момент, коли вони відчували здивування, але саме радісне здивування. Хтось розповідав про моменти пов’язані з домашніми тваринами, хтось про друзів, або про родичів. Це завдання тренує «емоційну пам'ять».

«Коли ви приходити на знімальний майданчик вам потрібно одразу показати ту емоцію, яку просить режисер, саме «емоційна пам'ять» допоможе вам перенестися думками у той час і ту ситуацію, коли ви насправді їх відчували і зіграти переконливо» — пояснила Олена.

Також актори потренували роботу з «безпредметними діями» — коли потрібно повністю відтворити якусь побутову ситуацію, але без використання будь-яких предметів, наприклад, почистити зуби. Ця вправа тренує пам'ять та уяву.

Для останнього завдання учасники поділилися на пари для відпрацювання взаємодії з партнером та роботою з діалогами. Головне було впіймати емоцію один одного та налагодити контакт.

Авторка відео Юлія Лук'яненко

А сьогодні, 13 жовтня об 11:00, у Бібліотеці №3 (вул. Робоча,76А), відбудеться майстерклас з анімації “Як зняти фільм без команди”.

Гість цьогорічного фестивалю — художник-аніматор, викладач власної студії авторської анімації Микита Лиськов з Дніпра  13 жовтня о 14:00 в Арт-клубі Masson (вул. Суворова, 27) покаже херсонцям програму своїх фільмів та проведе творчу зустріч на тему авторської анімації.

Вхід на всі заходи та участь у «КіноДжемі» абсолютно безкоштовна.

P.S. Онлайн газета «Вгору» висвітлюватиме всі події фестивалю, а знайти більш детальну інформацію про заходи, місце і час їх проведення можна на сторінці фестивалю у Фейсбуці.