Кінофестиваль UNICA-2024 проведуть на Херсонщині

2 года назад 0

Херсонщина може отримати унікальну можливість – приймати у 2024 році Міжнародний фестиваль непрофесійного і незалежного кіно UNICA.

Міжнародний союз кіно UNICA започатковано у 1931 році і кожен рік (крім років Другої Світової війни та часів відбудови Європи), він проводить Міжнародні кінофестивалі непрофесійного та незалежного кіно у різних країнах світу.

Україна увійшла до кінематографічного союзу в 2009 році і стала 29 країною, яка здобула ексклюзивне право формувати спеціальну програму кращих аматорських фільмів від України для участі у престижному щорічному Міжнародному фестивалі аматорського кіно «UNICA». На сьогоднішній день UNICA об′єднує асоціації, спілки, кіноклуби кіноаматорів 35 країн світу (Європа, Америка, Азія і Африка).

Сьогодні ж відбулося засідання за «круглим столом» з обговорення основних питань щодо можливості організації та проведення у 2024 році всесвітньовідомого фестивалю на території Херсонської області.

«У Херсонщини є великий досвід у проведені масштабних заходів. Це і «Мельпомена Таврії», яка в нас проходить вже в 23-є, і «Чорноморські ігри», які в цьому році зустріли увісімнадцяте. Херсонщина має багаті фестивальні традиції і небачений потенціал. Наша область неймовірна в багатьох аспектах: це і унікальна природа, і люди, які тут проживають. На хвилиночку, на Херсонщині знайшли свою домівку 114 національностей. Ми зацікавлені в проведенні фестивалю аматорського кіно «UNICA» і готові сприяти цьому, – зазначив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко та додав. – Зараз нам потрібне розуміння всіх вимог, починаючи від терміну проведення, кількості учасників, їх харчування тощо. Тому пропоную створити оркомітет, який відпрацює кожне питання».

 

Підтримали пропозицію очільника обласної ради і перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Шибаєв та секретар Херсонської міської ради Галина Лугова.

«Ми готові долучитися до проведення міжнародного фестивалю аматорського кіно. І навіть фінансово підтримати цей захід», – зауважила Галина Лугова.

 
За словами віцепрезидента UNICA Анджея Пшездзецького, спочатку розглядалася можливість щодо проведення фестивалю у Львові, але його колеги порадили звернути увагу на Херсонщину.

«Знаєте, UNICA – це атмосфера і люди. За ці декілька днів у Херсоні я побачив чудове місце і хороших, відкритих людей. Це ідеально для нашого фестивалю», – відзначив Анджей Пшездзецький.

 
До речі, «UNICA» ще не проходила в Україні. Тож, у Херсонщини є унікальна можливість стати першою!

Довідка. Основна подія щорічного фестивалю UNICA – це першість світу, на якому кожна з кінофедерацій представляє фільми, зняті протягом останнього року. Премії вручаються міжнародним журі, до складу якого входять також і професійні кінорежисери. Найцікавіші роботи нагороджуються золотими, срібними та бронзовими медалями. Для молодих кінорежисерів, вік яких не перевищує 25 років, проводиться конкурс «UNICA-Jeunesse». Він також є частиною конкурсної національної програми.

 
Фестиваль 1-хвилинних фільмів також проводиться в рамках фестивалю UNICA, в якому можуть брати участь і організації, які не є членами UNICA. Цей конкурс проводиться для фільмів, тривалість яких не перевищує 1 хвилини. У відкритому режимі проходить підсумкове обговорення журі, на якому визначається фільм-переможець.

Херсонська обласна рада