Про конфлікти інтересів під час виборів «культурних» керівників Херсонщини

7 лет назад 0

Депутат Херсонської обласної ради («Самопомыч») Володимир Шадрін поділився на своїй сторінці у «Фейсбук» своїми враженнями від засідання конкурсних комісії з проведення добору на посади керівників закладів культури.

Перший конкурс відбувся по Херсонському обласному академічному музично-драматичному театру ім. Куліша. Коротко, об'ємно та зрозуміло, Олександр Книга зміг викласти програму розвитку даного комунального закладу,чим довів, що знаходиться на своєму місці цілком заслужено. Одноголосно, без заперечень, його кандидатура на посаду керівника академічного музично-драматичного театру ім. Куліша була підтримана всіма членами конкурсної комісії. З чим я і вітаю,Олександру Книгу, та бажаю нових звершень на займаній посаді, які ще більш прославлять наш улюблений обласний театр.

Також тішить свідомість та виявлена мужність деяких членів конкурсної комісії, які змогли винайти в собі сили та заявити про наявність конфлікту інтересів. Один з двох представників однієї громадської організації заявив, що не буде брати участь у голосуванні, та про те, що надає можливість проголосувати колезі. Нагадую, що жеребкування по представникам від громадських організацій у складі конкурсних комісій проводило Управління культури ХОДА. В рамках другої комісії по визначенню керівника КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара» Херсонської обласної ради ситуація повторилася. Я дякую Александрову П.А. ( ХМГО «Культурний центр Україна-Литва») та Якубі С.В. (Херсонський обласний осередок Національної хореографічної спілки України) за виявлену позицію. Ця обставина говорить про те, що в нашій країні все можливо змінити, і такі можливості знаходяться в наших руках!

По конкурсу по визначенню керівника КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара» Херсонської обласної ради хочу відмітити, що представники трудового колективу зробили «ведмежу» послугу в.о. директора зазначеного закладу Коротун Н.І. Відверто знущаючись над другим кандидатом на зайняття цієї посади, задаючи питання, та перебиваючи, не даючи змоги відповісти людині…вони налаштували багатьох проти себе. Нажаль, дійсно, два кандидата на посаду керівника КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гончара» знаходяться у різних «вагових категоріях»…

Надія Іванівна має такий досвід роботи, що ,на моє глибоке переконання, дану посаду вже «переросла». Керівників з такими управлінськими якостями , які має вона знайти важко в нашому регіоні. Пані Коротун змогла би очолити і Управління культури ХОДА та привнести розквіт в цю важливу сферу нашого суспільного життя.

ЇЇ презентація була зроблена професійно, якісно, і на високому рівні ,але більше нагадувала звіт про виконану роботу. Більш доречною така інформація була би на іншій комісії, по наданню оцінки діяльності керівників комунальних закладів.

Конкурс не відбувся тому, що жодна з кандидатур не отримала достатньою кількості голосів. Я відверто заявив, що приймати участь у «лінчуванні» більш слабкого претендента не буду. Таким чином, проводячи засідання конкурсних комісій, ми відіб'ємо бажання у молоді подавати свої кандидатури та приймати участь у подібних конкурсах.

Стосовно конкурсу на посаду керівника обласного центру народної творчості ,то було прийнято рішення про його перенос на більш пізні строки у зв'язку з тим, що нещодавно на засіданні постійної комісії з питань управління об'єктами комунальної власності було прийнято рішення про ліквідацію обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв шляхом приєднання до обласного центру народної творчості. Я запросив обох в.о. керівників вищезазначених закладів культури прийняти участь у засіданні профільної комісії ,яке відбудеться 3 квітня 2017 р. Разом ми зможемо зрозуміти чи потрібна така реорганізація.

Найбільшим розчаруванням став конкурс по визначенню керівника Комунальної установи «Херсонська обласна філармонія» Херсонської обласної ради. Був представлений лише один претендент на посаду, який керує вже 23 роки зазначеним закладом культури. Мова йде навіть не про розвиток, а про існування обласної філармонії. Сама будівля давно згоріла, а те, як, судячи з сьогоднішнього засідання, керує робочим процесом Іваненко Ю. М. не підлягає швидкому опису. Перший заступник Голови Херсонської обласної ради Зеленчук В. В. зазначив, що умови, в яких знаходиться заклад жахливі, і продовжуватись так надалі не може. Я неодноразово наполягав на визнанні наявності конфлікту інтересів між представниками трудового колективу закладу та представниками громадських організація, які увійшли у склад конкурсної комісії. Дуже чітко простежувався конфлікт інтересів. Навіть без прискіпливого огляду протоколів засідань як трудового колективу так і громадської організації було видно, що вони зроблені однаково та роздруковані на одному принтері. Незважаючи, на критику депутатського корпусу, п'ять членів комісії підтримали єдину кандидатуру на посаду керівника Херсонської обласної філармоніі. Я відверто заявив, що якщо на посаду керівника більше ніхто не претендує, то це говорить, про те, що ніхто не має віри в те, що даний заклад буде розвиватись, тому що всі бачать стан справ на сьогоднішній день. Те що пан Іваненко дозволив собі висказати образливі слова у сторону одного з наших колег, дуже обурило всіх. Ми не дозволимо, щоб таке в подальшому відбувалося у стінах Херсонської обласної ради та в нашій присутності.