Пройшов в Історичний фестиваль LEGIO Historica Херсон IV

3 года назад 0

Маркером останнього часу стає інтерес до історії. Для України, яка вперше знаходить національну ідентичність це явище вкрай популярне. Країна, яка не мала довгий час власної виділеної історії, активно будує національно-вивірене знання себе. Аналіз, як ми пам’ятаємо з класичного визначення, є поділ, виокремлення суті. Сучасна історія розділяє і виділяє ангажовані події на догоду громадському замовленню, часом забуваючи про синтез.

У фестивалі LEGIO Historica в Херсоні взяли участь понад 200 осіб, серед них волонтери, історики, науковці, студенти українських вишів. Фестиваль проходив на різних локаціях, одна з яких проходила в Херсонській обласній бібліотеці імені Олеся Гончара.

Безліч з’явилися фестивалів при докладному розгляді виявляються фінансованими з фондів іноземних держав. У небагатій українській державі, як завжди не вистачає коштів на культуру.

У рамках Фестивалю в бібліотеці Гончара провели майстер-класи. У перерві учасники фестивалю могли познайомитися з сучасними українськими виданнями. Єгор Модронюк-студент-історик з Києва, на книжковому ярмарку працює волонтером.

«У нас там є книга про Мазепу, є книжка про сага Дачне, про козацтво. Були вчора книги про Київ після світової війни, тобто тут власне про українську історію, про різні аспекти«, — розповів молодий чоловік.

Володимир Бірчак 6 років працював в архіві СБУ в Києві та в редакції видання «Історична правда». Сьогодні в Україні відкриті для дослідників архіви КДБ, багато людей шукають історію про своїх репресованих рідних, каже чоловік. Також ці архіви цікаві мийникам. Як правильно працювати з архівами та шукати необхідну інформацію Володимир розповів під час майстер-класу.
«Чому виникла така потреба? Справа в тому, що після прийняття декомунізаційних законів, пакету чотирьох декомунізаційних законів, один з яких відкриває повністю доступ до документів репресивних органів комуністично-тоталітарного режиму, в Україні відкрився найбільший на пострадянському просторі архів радянської спецслужби. Ми не перші в цьому форматі. Перші, хто це відкрив, були країни Балтії, але Україна як друга республіка в Радянському Союзі, мала один з найбільших масивів цих документів», — говорить Володимир Бірчак.

Подібні фестивалі дозволяють виділити дослідників розробляють свої ідеологічно вивірені теми і профінансувати їх. Знову ж таки не з державних фондів, а з коштів, що надходять за допомогою з-за кордону.

Євген Шатілов, організатор LEGIO Historica каже, що задоволений результатами фестивалю, в рамках якого проходили лекції, екскурсії, майстер-класи, історичні реконструкції та кінопокази, присвячені історії України.
«Наша команда зараз розробляє проект запуску мандрівних фестивалів по декількох містах України. Ми зараз на стадії пошуку партнерів, донорів, які допомогли б нам реалізувати цю ідею. Але зараз у нас є ідея провести в наступному році як мінімум 10 мандрівних фестивалів у різних регіонах України, особливо там, де цього потребують, тому що є Київ і Львів, які перенасичені, де багато подій схожого масштабу, а, на жаль, тут в Херсоні і в інших, навіть великих містах, немає таких можливостей немає можливості споживати якісну історію«, — розповів організатор LEGIO Historica Євген Шатілов.