«Шукав нерухомість — побачив кураж» — відкрилася наймаштабніша інсталяція в Україні

6 лет назад 0

У Харкові відкрилася персональна виставка одного з найвідомішіх майстрів сучасного мистецтва Сергія Браткова "Балаклавський кураж".

Це фільм про юнаків, які стрибають у воду з різними хитрощами. Все знято в чорно-білому форматі. Під великим екраном старі бетонні брили, пише Gazeta.ua.

Твір побудований на контрасті. Завдяки чорно-білому форматі, відео сприймається, як фільм з минулого. Глядач бачить у хлопцях енергію і майбутнє. З іншого боку художник показує старі бетонні брили. Їх фізична присутність — це відображення сучасності.

"Балаклавський кураж" — один із найвідоміших творів фотографа Сергія Браткова

Автор фото Віктор Фоменко

Відвідувачі дивляться відео, стоячи на спеціальному помості. Ніби стоять на іншому березі.

"Щоб була дистанція, — пояснює автор. — У перших версіях виставки поміст був вищий, а камені були поруч із ним. Потім відсунув подалі. Зняв метрів з 70 телеоб'єктивом".

Сергій Братков народився в Харкові. З 2000 року живе і працює в Москві. Створює фотосерії, відеороботи, інсталяції, перформанси

Це наймасштабніша інсталяція в Україні — займає площу 200 кв. м. У 2009 році інша персональна виставка Сергія Браткова у "Пінчук арт центрі" займала 2 поверхи. Ніхто з вітчизняних авторів цей рекорд не побив.

"У Балаклаві хотів купити нерухомість — кімнату в готелі "Асторія", — розповідає Братков. — Не було виду на бухту, а тільки на гори. А там сараї стояли. І я відмовився. З горя пішов випити пива. Оглядаюся — хлопці стрибають. Красиво, перед дівчатами".

"Балаклавський кураж" — один із найвідоміших творів Браткова. За нього отримав головний приз V щорічної всеросійської премії в галузі сучасного мистецтва "Інновація" (2010 рік).

Художник народився в Харкові. Був одним із засновників художньої групи Fast Reaction Group (Група Швидкого Реагування) спільно з Борисом Михайловим і Сергієм Солонським. З 2000 року живе і працює в Москві. Створює фотосерії, відеороботи, інсталяції, перформанси. Фокусується на життя бездомних, малозабезпечених, людей середнього класу.

Братков брав участь у найпрестижніших виставках світу: Венеціанська бієнале (2005, 2007), бієнале в Сан-Паулу (2002), Маніфеста — мандрівного європейського бієннале сучасного мистецтва (2004). Входить у п''ятірку найуспішніших вітчизняних художників. Роботи зберігаються у кількох музеях. Велика частина продається за кордоном — в Бельгії, Іспанії, Італії, США.

Виставка відбувається у Палаці студентів Харківського політехнічного університету — альма-матері художника. 1983-го закінчив його за спеціальністю "промислова електроніка". Триватиме до 3 жовтня.