У Києві побачив світ перший український футбольний детектив. Чому це передусім цікаво херсонцям?

5 лет назад 0

Нині футбол став дужерозтиражованим та іміджевим явищем. Навіть люди, які мало цікавляться подіями у світі спорту, все одно так чи інакше перебувають в курсі основних футбольних подій. Футбол як гра згуртовує навколо себе прихильників, вболівальників різного віку та професійних інтересів. Він об’єднує людей із різними, нерідко протилежними поглядами. Нині чимало людей, серед яких підлітки, молодь, чоловіки, жінки,добре знають, що збірна України, яку тренує знаменитий футболіст Андрій Шевченко, б’ється за вихід у фінал чемпіонату Європи 2020 року і має реальні шанси для цього. Про відбірні матчі нашої команди публікується так багато матеріалів, що захочешне знати про це – так просто не зможеш.

Проте українське письменствовсе ж таки приділяє недостатньо уваги футбольній темі,попри її неймовірну, подекуди шалену популярність в усьому світі. Недавно я опитала своїх знайомих, приятелів і друзів, у першу чергу, ясна річ, чоловіків, поставивши їм таке запитання: чи зможуть вони назвати значний за обсягом наш художній твір, скажімо, роман про футбол або з помітною футбольною темою? Висновок такий: не зміг ніхто. Але тепер можемо сказати: вже побачив світ перший український футбольний роман. І це – детектив.

Він побачив світ у Києві у «Видавничому домі «КОНДОР» в першій половині 2019 року. Це «CorpusAristotelicum» Руді Мартіна. Скажу одразу: Руді Мартін, у чому я майже переконана, – це псевдонім. А сам детективний роман просякнутий ретельним, подекуди скрупульознимзнаттям нашого українського життя «ізсередини», яке нереально набути, мешкаючи за кордоном.Так що детективний роман Руді Мартіна є фактом нашої, української літератури.

«CorpusAristotelicum» є детективом від перших сторінок іаж до останньої. Сюжет  у ньому також чисто детективний. Він заснований на тому, що раптово не стає художника Вадима Позняка. Один із його друзів, якого звати Маттеус, розпочинає своє розслідування, пов’язане із цією подією. Цей самий Маттеус, по суті, виступає приватним детективом, який повністю занурюється в детективну історію загадкової смерті художника Позняка.

У романі Руді Мартіна міститься детальне зображення міста, в якому відбуваються події. Це, на мій погляд, викликає особливий інтерес. У цьому місті, як описує прозаїк, є такі локації, якГовардівський проспект, що спускається до Набережної, площа і на ній Білий дім, у якому працює облдержадміністрація. Поблизу від Білого дому знаходиться художній салон під назвою «Аукціон», є в місті вулиця Грецька та історичний арсенал. Окрім цього, в романі описуються Залізничний вокзал, Старий міст, що розташований біля вокзалу, івулиця Привокзальна, де відбуваються важливі події. Також змальовуються інші локації, що дуже і дуже нагадують одне знайоме нам місто. Чи треба прямо називати, яке місто зображене в першому українському футбольному детективі?

Ведучи своє індивідуальне розслідування, Маттеус постійно знаходить час для улюбленого виду спорту і, як зрозуміло зі сторінок твору, раніше він займався футболом. У романі «CorpusAristotelicum» чимало футбольних картин. Спочаткувони начебто існують самі по собі. Але в якийсь момент починаєш розуміти, що опосередковано вони мають відношення до чисто кримінального сюжету, і в такий спосіб футбольна лінія виявляється пов’язаною з детективним розслідуванням, яке веде Маттеус.

А збірна України з футболу, як свідчать найновіші публікації в медіа-ресурсах, в рамках кваліфікації до фінальної частини чемпіонату Європи 2020 року свої чергові матчі проведе зовсім скоро – 11 жовтня і 14 жовтня. Так що побажаємо успіху нашій збірній, щоб вона наступного року представляла Україну на європейському спортивному форумі. А також щоб про гру, якою у світі захоплюються мільйони людей, в Україні якомога частіше випускали художні та мистецькі книжки. Оскільки футбол, як відзначається в численних медіа-виданнях, в своїх найкращих проявах є свого роду неповторним спортивним мистецтвом.

Вікторія Підлесна