Юні музиканти з Донбасу зіграють у Швеції концерт української музики

7 лет назад 0

23-24 жовтня в Стокгольмі пройде Перший фестиваль української музики "Переосмислюючи Європу: Україна". 

В престижних концертних залах Musikaliska та Eric Erikssonhallen звучатиме музика українських композиторів від Дмитра Бортнянського, Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича до наших сучасників — Мирослава Скорика, Валентина Сильвестрова, Ганни Гаврилець та Олександра Кравчука, пише Gazeta.ua.

150 молодих та юних музикантів з України та Швеції виступатимуть на одному концерті два вечори поспіль: молодіжний академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії INSO, дитячий хор "Щедрик", найстаріша хорова школа Швеції Adolf Fredriks Musikklasser, солісти — лауреати міжнародних конкурсів, біженці з Донбасу: Максим Шарпар (фортепіано, Єнакієве), Євгенія Джалалова (скрипка, Донецьк), близнята Софія та Анна Кисляк (скрипка, Лисичанськ) та львів'янин Степан Сивохіп (гобой).

Багато хто з цих юних виконавців був змушений покинути свої домівки через війну на Донбасі. Проте їхня участь у фестивалі подарує їм цінні спогади і можливість розвиватися далі як музикантам на міжнародній арені. Ці діти виступатимуть на гала-концерті 24 жовтня — у День ООН і таким чином привернуть увагу шведської громадськості до проблем війни на Донбасі та окупації Криму РФ. Вони отримають можливість продемонструвати свій талант у Швеції та виступити на одній сцені із відомими музикантами: піаністкою Наталією Пасічник та віолончелістом Якобом Кораньї.

У рамках фестивалю відбудеться світова прем'єра твору однієї з найвідоміших сучасних композиторів Швеції Андреа Тарроді — концертино Пісні неба/Songs of the Sky, написаного спеціально для цього фестивалю і присвяченого Наталії Пасічник, на основі української та шведської народних мелодій. Також на заключному концерті фестивалю вперше в Швеції прозвучить фортепіанний концерт Франца Ксавера Моцарта (сина В.-А. Моцарта), який прожив більшу частину свого життя у Львові.

Цей унікальний фестиваль є винятково громадською ініціативою. Ідея його проведення належить Наталії Пасічник, відомій українсько-шведській піаністці та засновниці Українського інституту у Швеції. З української сторони її партнерами стали — Міжнародний інститут культурної дипломатії в особі Тетяни Калити та Відповідальне майбутнє/Responsible Future, засноване та очолюване Вікторією Зубенко і Клавдією Шевелюк.

— Стратегією діяльності Українського інституту в Швеції від часу його заснування була побудова довгострокових проектів, — каже Наталя Пасічник. — За три роки нашого існування ми започаткували Нордичний фестиваль українського кіно і фестиваль сучасних анімаційних фільмів. І ми маємо надію, що і цей музичний фестиваль Rethinking Europe стане початком постійного представництва української музики в Скандинавії. Адже музика — найцивілізованіша мова, яка дісталася людству. Це шлях комунікації поза часом і кордонами. Ми вирішили зосередити головну увагу фестивалю на дітях, на поколінні, яке формуватиме майбутнє нашого континенту. Дати можливість молодим талантам з України, які вже встигли пережити втечу від війни, побудувати приязні стосунки з їхніми колегами-однолітками, відкрити шлях до взаєморозуміння через музику як об'єднувальний фактор. Фестиваль дозволить шведській публіці відкрити для себе музичні скарби України, а ми, як організатори, сподіваємось представити нові перспективи глобального процесу переосмислення Європи.