У Херсоні ідентифікували три графічні твори, викрадені окупантами з художнього музею

1 месяц назад 0

Триває ідентифікація вкрадених творів мистецтва з Херсонського художнього музею: до списку розпізнаних додалися роботи українських графіків.

Список вкраденого, який потрапив у кадр світлини, зробленій 1 квітня 2023 року в Центральному музеї Тавриди під час підписання фейкового договору про зберігання вкраденого в Криму, дозволив музейникам Херсона ідентифікувати ще три графічних твори, які незаконно перебувають у Сімферополі. Про це  на фейсбук-сторінці Херсонського художнього музею.

Отже, 123-125 ідентифікованими творами мистецтва стали «Портрет Сошенко»  Василя Касіяна , «Парк»  Іван Гопкала та «Натюрморт»  Віктора Трубчанінова .

Василь Касіян (1896-1976) – Народний художник СРСР, засновник школи української графіки, прославився не тільки ілюстраціями до творів українських класиків. Серед близько 10 тисяч гравюр, офортів, плакатів, ілюстрацій майстра є чимало портретів сучасників художника. Один з таких — викрадений офорт, що зображує посивілу літню жінку — це лікарка  Олександра Сошенко-Мазюкевич , Касіян вказував, що вона онука художника  Івана Сошенка , друга  Тараса Шевченка .

Іван Гопкало (1894-1984) написав свій «Парк» у 1968 році на папері олівцем і вугіллям.

Віктор Трубчанінов (1949 р.н.) – один з найкращих українських графіків сучасності, Заслужений художник України. Народився в Горлівці на Донеччині, навчався в Києві, живе та працює в Чернігові. Яскравий представник українського постмодернізму. Його твори  були навіть використані  в зніманні голлівудського фільму «Афера Томаса Крауна». Віктор Трубчанінов (1949 р.н.). Натюрморт. 1990. Папір, олівець. Василь Касіян (1896-1976). Портрет Сошенко. 1960. Папір, офорт. Іван Гопкало (1894-1984). Парк. 1968. Папір, олівець, вугілля.