Український кухар Євген Клопотенко знявся в анімованій копії картини, викраденої з Херсонського художнього музею

1 месяц назад 0

Український кухар та ресторатор Євген Клопотенко в рамках проєкту “Викрадене мистецтво…” взяв участь у зйомці анімованої копії роботи художника Миколи Писанка “Щедрість”, яку російські військові викрали з Херсонського художнього музею.

Про це  на сторінці музею.

Автор картини Микола Писанко – відомий український художник-живописець, графік, аквареліст, теоретик мистецтва, філософ та педагог.

“Щедрість”, ймовірно, перебуває у Сімферополі, у Центральному музеї Тавриди, разом із більшою частиною незаконно вивезеної музейної колекції.

Микола Писанко (1910-1996). Щедрість. 1970-ті рр. Папір, акварель, білило.

Завідувачка інформаційно-масового відділу Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка Лариса Жарких наголошує на значенні звернення саме до цієї роботи:

“Кавуни на цій акварелі – не просто соковиті плоди. Це справжній символ Херсонщини і плодючості нашої південної землі. Недарма ж Микола Писанко, який другу половину свого життя прожив у Генічеську Херсонської області, назвав твір, який ми оживили, “Щедрість” , – розповідає музейниця.

  • Фольклористка Ярина Сізик та режисерка анімації Марія Духовне Личко у колаборації з Херсонським художнім музеєм  проєкт “Викрадене мистецтво…”, присвячений картинам, незаконно вивезеним росіянами під час окупації. Першою “оживили” картину Михайла Брянського “Портрет дівчини у вишиваній сукні”. Образ дівчини з картини “приміряла” на себе телеведуча та співачка Даша Астаф’єва.

На фото зверху: Колаж "Вгору"/Микола Писанко "Щедрість" та Євген Клопотенко