«Звичайна роль-особливий актор»: у Гончарівці йде підготовка «Нової казки про старих гномів та їх друзів

2 года назад 0

В обласній книгозбірні ім. Олеся Гончара відбулася чергова репетиція унікального колективу – інклюзивного театру при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор».

До складу інклюзивної театральної трупи входять діти-аутисти, діти з синдромом Дауна, діти з вадами слуху, з затримкою психічного розвитку (ЗПР).

Сьогодні інклюзивний театр при бібліотеці працює у форматі – Open Space – відкритому просторі для всіх бажаючих, хто хоче спробувати себе у театральному мистецтві. Цей формат дозволив долучитися до проєкту тим родинам, які виховують дітей з інвалідністю, але не є членами певних громадських організацій.

На сьогоднішній день у реалізації цього проєкту беруть участь більше 30 особливих дітей разом зі своїми батьками. Учасники інклюзивного колективу є мешканцями Херсона та передмістя: не репетиції діти їдуть з Садово, з міста Олешки, Зеленівки та Білозерки.

За словами автора та керівника проєкту – заслуженого працівника культури, директора КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонської обласної ради – Коротун Надії Іванівни, головною метою проєкту є привернення уваги громади до проблем реалізації людей з особливими потребами, а також подолання стереотипів щодо місця сучасної бібліотеки у суспільстві.

Зараз триває підготовка нової, четвертої вистави «Нова казка про старих гномів та їх друзів». Сценарій для нової вистави написала одна із мам особливої дитини – учасниці колективу. Робота над ролями відбувається під пильним керівництвом досвідченого режисера, заслуженого діяча мистецтв, Корольової Ірини Володимирівни.

Проєкт інклюзивний театр при бібліотеці «Звичайна роль – особливий актор» діє з 2018 року.

Більш фото за посиланням.