На Херсонщині подорожчання комунальних послуг неминуче

3 года назад 0

Епопея з підвищенням вартості комунальних послуг мешканцям Херсонщини видається безкінечною, повідомляє Голос України.
Щойно оговталися від подорожчання газу та електроенергії, а попереду — нові випробування для гаманця. У другому за значенням місті регіону, приміром, "визріло" й подорожчання послуг водопостачання та каналізації. Комунальне підприємство "Міський водоканал" у Новій Каховці подало до міськради пакет документів із обґрунтуванням зміни тарифу — з 28,72 гривні до 44,18 гривні за кубометр. Принципових заперечень стосовно їх перегляду муніципальна влада немає: питання лише в тому, на скільки саме "підняти планку".
"Тарифи міськводоканалу у нас залишалися незмінними чи не три роки. За цей час кілька разів підвищувалася мінімальна зарплата, вартість електроенергії, дорожчали труби та інше обладнання. Не дивно, що послуги водоканалу перетворилися на збиткові, і він "тримається на плаву" тільки завдяки бюджетній підтримці.
Лише минулого року з міської скарбнички підприємству перерахували майже вісім мільйонів гривень, з початку цього року — ще 2,5 мільйона, і готуємо черговий транш. Так довго тривати не може — комунальники й самі повинні заробляти, а не бути вічними прохачами. Інша справа, що настільки різко піднімати тариф навряд чи доцільно — у споживачів і так мільйонні борги за воду, їх платоспроможність низька", — так прокоментував ситуацію у бесіді з власкором Голосу України голова Новокаховської територіальної громади Володимир Коваленко.
Показово, що в Херсоні вартість послуг водопостачання та каналізації для населення зросла ще з січня цього року. Мешканці обласного центру сьогодні платять по 29,34 гривні за кубометр води й стоків. Якщо ж у Новій Каховці новий тариф затвердять у тому вигляді, який пропонує тамтешній водоканал, за вартістю компослуг друге за значенням місто регіону вийде в лідери. Тільки навряд чи така першість містянам сподобається.