Офіційне працевлаштування робітників – збільшення рівня надходжень до місцевих бюджетів

3 года назад 0

Про це та про питання легалізації праці говорили сьогодні під час традиційної щотижневої онлайн-наради з громадами, яка відбулась за участю керівництва обласної державної адміністрації, обласної ради, голів територіальних громад, райдержадміністрацій.

Щоб знизити рівень використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин з 1 липня 2021 року в області розпочалася масштабна інспекційна кампанія з виявлення незадекларованої праці.

Як поінформувала перша заступниця начальника Головного управління Держпраці в Херсонській області Яна Скуратовська спільно з податківцями проводяться заходи контролю суб’єктів господарювання, які у своїй господарській діяльності мають ризик використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

 
У Херсонській області – це сфери сільського господарства, торгівлі, громадського харчування та тимчасового розміщення.

 Тож за результатами проведених заходів контролю 16 суб’єктів господарювання вже виявлено 80 найманих працівників, з якими не було укладено трудові договори.

Разом з тим, протягом 6 місяців поточного року інспекторами праці проведено 222 інспекційних відвідувань з питань оформлення трудових відносин. В результаті – 499 робітників працювали без належного оформлення трудових відносин. Найбільше таких працівників виявлено у сфері сільського господарства – 229.

 
Яна Скуратовська зазначила, що з роботодавцями області проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота щодо переваг офіційного працевлаштування робітників.

За результатами всіх заходів – інспекційних відвідувань та проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи укладено трудові договори з 2870 працівниками.

У ході наради Яна Скуратовська звернулась до голів територіальних громад області взяти під контроль питання використання незадекларованої праці.

 

Адже відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» органи місцевого самоврядування мають повноваження ініціювати здійснення позапланових заходів (перевірок) щодо порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення.

 

Крім того, голови ТГ мають включити до складу створених на місцях груп з легалізації найманої праці та зайнятості населення інспектора праці Головного управління Держпраці у Херсонській області.

Херсонська обласна рада