Понад 150 тисяч га с/г земель вже розміновано і повернуто в експлуатацію — Свириденко

2 месяца назад 0

З початку року сапери обстежили понад 171,7 тис. га сільськогосподарських земель, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Більш ніж 156,6 тис. га вже повернули аграріям в господарське використання.

Про це повідомила Перша віцепрем'єр-міністерка України — Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

«Наші сапери взяли дуже добрий темп. Наприклад, на Херсонщині вже перевірили і повернули у використання аграріїв майже 60% сільгоспугідь, які ми запланували обстежити цього року. Загалом по Україні з початку року повернули в господарську експлуатацію більш ніж 156,6 тис. га земель. Завдяки цьому аграрії знову можуть виїжджати у поля, засівати угіддя, збирати урожай. А це робочі місця, такі потрібні зараз державі податки, це хліб спечений із харківської пшениці, чи кавуни з херсонських полів», — зазначила Юлія Свириденко.

За даними обласних військових адміністрацій планове обстеження сільгоспземель відбувалося у восьми регіонах країни. Найбільше земель сільгосппризначення обстежено з початку року в:

  • Херсонській області — 146,3 тис. га (в червні — 17,76 тис. га);
  • Харківській області — 11,3 тис. га (в червні — 4,55 тис. га);
  • Миколаївській області — 8,3 тис. га (в червні — 1,67 тис. га).

Як зазначила посадовиця, протягом півріччя Україна посилила спроможності у сфері гуманітарного розмінування.

«Минулий рік ми починали, не маючи жодної машини для розмінування. На початок 2024 р. мали 30 машин. У червні — вже 82 машини для розмінування. Ми і надалі збільшуватимемо їх кількість. Адже вже маємо приклади локалізації виробництва іноземних зразків, має вітчизняні розробки, які після сертифікації будуть запущені у серійне виробництво. Щодо іншої техніки та обладнання для розмінування, вже сьогодні оператори купують техніку українського виробництва», — зазначила Юлія Свириденко.

Читати за темою: Мінекономіки запустило інформаційний портал про гуманітарне розмінування

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.